Sestavine

  • 500 g svežega ali zamrznjenega listnatega testa
  • 700 g brokolijevih cvetov
  • 25 g masla
  • 2 šalotki (očiščeni in narezani na tanke kolobarje)
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 2 žlici drobno narezanega drobnjaka
  • 1 žlica drobno narezanih pehtranovih lističev
  • 3 žlice gorčice z grobo mletimi zrni
  • 1 žlička soli
  • poper
  • 200 g gorgonzole (nadrobljene na koščke)
  • 1 jajce

Priprava

1.

Zamrznjeno testo odtajamo. Dve tretjini testa razvaljamo na pomokani delovni površini 2 mm debelo v tako veliko okroglo ploščo, da lahko z njo obložimo tortni model s premerom 24 cm. Rob testa dobro pritisnemo ob obod modla. Preostalo testo razvaljamo v tanjšo okroglo ploščo, s katero bomo pokrili nadev kolača.

2.

Brokolijeve cvetke kuhamo v kozici v vreli vodi približno eno minuto; prelijemo na cedilo, splaknemo z ledeno mrzlo vodo in cvetke dobro odcedimo.

3.

V ponvi razpustimo maslo in na njem do mehkega popražimo šalotko. Dodamo sladko smetano, zelišča, gorčico, sol in poper; zmešamo, odstavimo in zmes ohladimo.

4.

Po testu v modlu razporedimo najprej čebulno zmes, nato pa cvetke brokolija in koščke gorgonzole. Testen rob namažemo s stepenim jajcem in nadev pokrijemo s pripravljenim razvaljanim testom. Robove stisnemo, površino pite pa večkrat prebodemo z vilicami in namažemo s stepenim jajcem.

5.

Pito pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno pol ure, da se lepo zlato rjavo obarva. Šele ko se pita nekoliko ohladi, jo vzamemo iz modla in razrežemo na primerne kose.

24