Sestavine

  • ščep žafrana
  • ½ koromača
  • 100 g češnjevega paradižnika
  • 1 lovorov list
  • 2 žlici oljčnega olja
  • ščep zdrobljenega suhega čilija
  • 1,2 dl suhega belega vina
  • 4 srednje ali 6 majhnih bučk
  • naribana lupinica 1 limone
  • 50 g krušnih drobtin
  • 200 g testeninskega rižka (ali drugih drobnih testenin ali riža)
  • 1 žlica popraženih pinjol
  • 1 žlica albuminske skute (rikote)
  • prgišče kopra
  • sol in poper

Priprava

1.

Žafran damo v skledico in ga prelijemo s ½ žlice vrele vode. Pečico segrejemo na 180 °C. Koromač narežemo na rezine in ga damo v pekač, priložimo razpolovljene paradižničke in lovorov list, pokapamo z malo olja, solimo in popramo, začinimo s čilijem in pomešamo. Prelijemo z vinom. Bučke po vseh straneh prepikamo z vilicami in jih položimo na koromač. Pokapamo s še malo olja, solimo in popramo ter pokrijemo z aluminijasto folijo.

2.

Pečemo 1 ½ do 2 uri, sredi peke bučke obrnemo, za zadnjih 5 minut peke folijo odstranimo. Bučke morajo biti zelo mehke. Vzamemo jih iz pekača in jih prihranimo.

3.

Medtem v ponvi na srednjem ognju segrejemo 1 žlico oljčnega olja. Dodamo pol limonove lupinice in drobtine ter nežno pražimo, da se drobtine zlato rjavo obarvajo in zahrustajo. Prihranimo.

4.

Testenine skuhamo v vreli osoljeni vodi, da so al dente. Zmešamo jih s koromačem, paradižnikom, pinjolami, žafranom in vodo, v kateri se je namakal, solimo in popramo.

5.

Testenine z zelenjavo razdelimo na krožnika, na vsakega dodamo pol žlice skute, pokapamo z oljčnim oljem in solimo. Obložimo z bučkami ter potresemo s praženimi drobtinami, preostalo limonovo lupinico in koprom.

4