Počasi pečene bučke s koromačem in testeninskim rižkom
Ko imate več časa, skuhajte to slastno jed!
Počasi pečene bučke s koromačem in testeninskim rižkom
Ko imate več časa, skuhajte to slastno jed!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2019
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 35 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- ščep žafrana
- ½ koromača
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 lovorov list
- 2 žlici oljčnega olja
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 1,2 dl suhega belega vina
- 4 srednje ali 6 majhnih bučk
- naribana lupinica 1 limone
- 50 g krušnih drobtin
- 200 g testeninskega rižka (ali drugih drobnih testenin ali riža)
- 1 žlica popraženih pinjol
- 1 žlica albuminske skute (rikote)
- prgišče kopra
- sol in poper
Priprava
Žafran damo v skledico in ga prelijemo s ½ žlice vrele vode. Pečico segrejemo na 180 °C. Koromač narežemo na rezine in ga damo v pekač, priložimo razpolovljene paradižničke in lovorov list, pokapamo z malo olja, solimo in popramo, začinimo s čilijem in pomešamo. Prelijemo z vinom. Bučke po vseh straneh prepikamo z vilicami in jih položimo na koromač. Pokapamo s še malo olja, solimo in popramo ter pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pečemo 1 ½ do 2 uri, sredi peke bučke obrnemo, za zadnjih 5 minut peke folijo odstranimo. Bučke morajo biti zelo mehke. Vzamemo jih iz pekača in jih prihranimo.
Medtem v ponvi na srednjem ognju segrejemo 1 žlico oljčnega olja. Dodamo pol limonove lupinice in drobtine ter nežno pražimo, da se drobtine zlato rjavo obarvajo in zahrustajo. Prihranimo.
Testenine skuhamo v vreli osoljeni vodi, da so al dente. Zmešamo jih s koromačem, paradižnikom, pinjolami, žafranom in vodo, v kateri se je namakal, solimo in popramo.
Testenine z zelenjavo razdelimo na krožnika, na vsakega dodamo pol žlice skute, pokapamo z oljčnim oljem in solimo. Obložimo z bučkami ter potresemo s praženimi drobtinami, preostalo limonovo lupinico in koprom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.