Pivski čokoladni narastki
Prava čokoladna poslastica za kakšno deževno popoldne
Pivski čokoladni narastki
Prava čokoladna poslastica za kakšno deževno popoldne
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Junij 2019
ČAS PRIPRAVE: 45 min + 1 ura za hlajenje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 150 g masla in še malo za modelčke
- 200 g temne čokolade (70 % kakava)
- dober ščep soli
- 90 g rjavega sladkorja
- 3 velika jajca
- 0,9 dl guinnessa ali drugega stouta
- topljena ali sladka smetana ali maskarpone, ko postrežemo (po želji)
Priprava
Štiri modelčke velikosti 9 x 5 cm namažemo z maslom. Maslo, grobo narezano čokolado in sol damo v nepregorno skledo. Postavimo jo na majhno kozico, v kateri čisto rahlo vre voda, in mešamo, dokler se čokolada ne stopi. Odstavimo z ognja in pustimo, da se malo ohladi.
Sladkor in jajca damo v veliko skledo in z električnim mešalnikom stepamo, da je masa svetla, skoraj podvoji prostornino in je dovolj gosta, da v njej ostanejo sledi, ko dvignemo metlice mešalnika. Nežno vmešamo stopljeno čokolado in pivo. Maso z žlico razdelimo v modelčke in za 1 uro postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 200 °C in na zgornje vodilo postavimo velik plitev pekač, da se razgreje.
Modelčke postavimo na pekač in pečemo 18 minut. Narastke vzamemo iz pečice in jih pustimo stati kakšno minuto, nato jih postrežemo, po želji z žlico smetane ali maskarponeja
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.