Pita z marelicami in pistacijevim frangipanom
Pita z marelicami in pistacijevim frangipanom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 25 min
KOLIČINA: za 8–10 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 175 g moke
- 50 g mletih mandljev
- ščep soli
- 125 g hladnega masla
- 1 rumenjak
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
pistacijev frangipane
- 50 g celih mandljev
- 150 g nesoljenih pistacij
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 180 g zmehčanega masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 4 marelice (lahko jim tudi odstranimo kožo)
- 1 žlica grobo sesekljanih nesoljenih Pistacij
Priprava
Pripravimo testo. Moko, mlete mandlje in sol presejemo v veliko skledo. Dodamo na kocke narezano maslo in ga vgnetemo s prsti, da ni več velikih grudic. Na sredini naredimo vdolbinico. Rumenjak in sladkor zmešamo, da se sladkor stopi, nato mešanico vlijemo v vdolbinico. Mešamo, da dobimo gladko, zelo mehko testo. Zavijemo ga v papir za peko in damo v hladilnik za 1 uro.
Spočito testo razvaljamo med dvema plastema papirja za peko in z njim obložimo globok pekač za pite s premerom 23 cm in nažlebljenim robom – ko se ogreje na sobno temperaturo, bomo morali delati hitro. Nič hudega, če se testo raztrga, preprosto ga zakrpamo, med peko se bo spet povezalo. Pekač s testom vrnemo v hladilnik, medtem pa pripravimo nadev. Pečico segrejemo na 180 °C.
Za frangipane grobo zmeljemo mandlje in pistacije. V skledi penasto stepemo sladkor in maslo, nato dodamo jajce, rumenjak in mlete oreške. Nadev razporedimo na testo in vanj rahlo pritisnemo razpolovljene marelice. Posujemo z nasekljanimi pistacijami in postavimo v pečico za 40 do 50 minut, da se testo hrustljavo speče in zlato obarva, frangipane pa se napihne in obarva.
Frangipane
Frangipane je mandljev nadev, ki se uporablja za pite in tudi druge sladice. V Franciji je zlasti priljubljen v božičnem času in je tudi sestavina znamenitega kolača svetih treh kraljev, galette des rois. Frangipane v naši piti smo nadgradili še s pistacijami, ki dajo izrazitejši okus in barvo in se posebno lepo ujamejo z marelicami.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.