Sestavine

  • 500 g krhkega testa
  • 175 g izluščenega graha
  • 175 g izluščenega boba
  • 12 listov bazilike in še nekaj za okras
  • 3 dl sladke smetane
  • 150 g dimljene slanine, narezane na kocke
  • 4 velika jajca
  • 1 dl mleka
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • sol in poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v dovolj velik krog, da z njim lahko obložimo model za pite premera 28 cm z ločljivim obodom. Pazimo, da testo pritisnemo tesno ob model. Odvečno testo pustimo, da visi čez rob. Testo v modlu obložimo s papirjem za peko in nanj vsujemo suh fižol za slepo peko, nato postavimo v pečico in pečemo 25 minut. Papir in fižol odstranimo in pečemo še 5  minut, da se testo na dnu posuši.

2.

Medtem bob in grah kuhamo 5 minut, da se le malo zmehčata. Odcedimo in oplaknemo, da odstranimo škrobno peno. Stresemo v skledo, dodamo baziliko in 3 žlice smetane ter solimo in popramo. Z paličnim mešalnikom (ali v multipraktiku) zmeljemo v gladek pire. Kocke slanine nekaj minut popekamo v teflonski ponvi, da se rahlo obarvajo.

3.

Preostalo smetano stepemo z jajci, mlekom in parmezanom, solimo in popramo. Dno pite namažemo s pirejem iz graha in boba ter posujemo s slanino. Previdno prelijemo z jajčno mešanico. Temperaturo pečice zmanjšamo na 180  °C in pečemo 35 minut, da se nadev strdi in zlato obarva. Pustimo, da se malo ohladi, nato z ostrim nožem pazljivo odrežemo testo, ki gleda čez rob. Posujemo s še nekaj listi bazilike in ponudimo skupaj s solato – na pikniku ali za kosilo, lahko tudi kot predjed.

6