Pita z grahom, bobom in slanino
Pita z grahom, bobom in slanino
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g krhkega testa
- 175 g izluščenega graha
- 175 g izluščenega boba
- 12 listov bazilike in še nekaj za okras
- 3 dl sladke smetane
- 150 g dimljene slanine, narezane na kocke
- 4 velika jajca
- 1 dl mleka
- 50 g sveže naribanega parmezana
- sol in poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v dovolj velik krog, da z njim lahko obložimo model za pite premera 28 cm z ločljivim obodom. Pazimo, da testo pritisnemo tesno ob model. Odvečno testo pustimo, da visi čez rob. Testo v modlu obložimo s papirjem za peko in nanj vsujemo suh fižol za slepo peko, nato postavimo v pečico in pečemo 25 minut. Papir in fižol odstranimo in pečemo še 5 minut, da se testo na dnu posuši.
Medtem bob in grah kuhamo 5 minut, da se le malo zmehčata. Odcedimo in oplaknemo, da odstranimo škrobno peno. Stresemo v skledo, dodamo baziliko in 3 žlice smetane ter solimo in popramo. Z paličnim mešalnikom (ali v multipraktiku) zmeljemo v gladek pire. Kocke slanine nekaj minut popekamo v teflonski ponvi, da se rahlo obarvajo.
Preostalo smetano stepemo z jajci, mlekom in parmezanom, solimo in popramo. Dno pite namažemo s pirejem iz graha in boba ter posujemo s slanino. Previdno prelijemo z jajčno mešanico. Temperaturo pečice zmanjšamo na 180 °C in pečemo 35 minut, da se nadev strdi in zlato obarva. Pustimo, da se malo ohladi, nato z ostrim nožem pazljivo odrežemo testo, ki gleda čez rob. Posujemo s še nekaj listi bazilike in ponudimo skupaj s solato – na pikniku ali za kosilo, lahko tudi kot predjed.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.