Pita z bučkami in kozjim sirom
Aromatična vegetarijanska pita, ki nikogar ne bo pustila ravnodušnega!
Pita z bučkami in kozjim sirom
Aromatična vegetarijanska pita, ki nikogar ne bo pustila ravnodušnega!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 40 min + hlajenje
KOLIČINA: 10 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 500 g krhkega testa (glej nasvet)
- ščep žafranovih nitk
- 500 g bučk
- košček masla
- 4 jajca
- 3 dl smetane za stepanje
- 140 g mehkega kozjega sira
- sol
- poper
- moka za posip
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Delovno površino rahlo pomokamo in na njej razvaljamo testo v velik krog debeline 5 mm. S testom obložimo okrogel pekač za pite s premerom 23 cm. Odvečno testo odrežemo. Testo v pekaču po vsej površini prebodemo z vilicami, ga obložimo s papirjem za peko in vanj nasujemo fižol za slepo peko. Ko se testo po 10 do 15 minutah zlato obarva, odstranimo papir in fižol ter pečemo še 5 minut, da se hrustljavo speče, nato ga ohladimo.
Žafranove nitke damo v skodelico z 1 žlico vroče vode in pustimo, da se namakajo. Eno bučko pustimo celo, preostale pa grobo naribamo. Naribane bučke zmešamo z žličko soli in jih damo v cedilo. Bučko, ki je nismo naribali, po dolžini z lupilnikom za zelenjavo narežemo na zelo tanke trakove. Posipamo jih s soljo in postavimo na vrh naribanih bučk. Cedilo postavimo nad skledo in pustimo, da se bučke vsaj 30 minut odtekajo. Nato jih stresemo na sredino čiste kuhinjske krpe in jo nad lijakom zavijemo in ožmemo, da iztisnemo še zadnje kapljice zelene tekočine.
V veliki ponvi stopimo maslo. Trakove bučk damo na stran, v ponev pa priložimo naribane bučke. Pražimo jih 3 minute in mešamo. Naribane bučke stresemo v skledo. Jajca stepemo in jih dodamo v skledo z bučkami, 2 žlici stepenih jajc prihranimo. Prilijemo smetano, žafran in vodo, v kateri se je namakal, in dobro premešamo. Mešanico izdatno popramo in po potrebi še solimo, če ni že dovolj slana.
Temperaturo v pečici znižamo na 180 °C. Testo premažemo s prihranjenima 2 žlicama stepenih jajc in ga pečemo 5 minut, da se jajce strdi in zapečati testo. Nato na testo vlijemo bučkino mešanico in po njej nadrobimo kozji sir. Trakove bučk razporedimo po vrhu tako, da oblikujemo vzorec kolesa. Pito pečemo 40 minut, da se učvrsti, a je še vedno mehka. Ohladimo jo in postrežemo na sobni temperaturi.
Nasvet
Krhko testo kupimo ali ga sami zgnetemo iz 260 g moke, 170 g masla, 2 rumenjakov, 3 žlic vode in 2 žlic sladkorja v prahu. Zavijemo ga v prosojno gospodinjsko folijo in pred uporabo za 30 minut postavimo v hladilnik.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.