Pita s pečenimi paradižniki in parmezanom
Pita s pečenimi paradižniki in parmezanom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
krhko testo
- 280 g moke
- 140 g hladnega masla
- moka za delovno površino
- 300 g češnjevega paradižnika
- kanček oljčnega olja
- 50 g parmezana
- 2 jajci
- 3 dl sladke smetane
- pest natrganih listov bazilike
- lističi bazilike za okras
Priprava
Pripravimo testo. Maslo narežemo na kocke in ga damo skupaj z moko v skledo. S konicami prstov maslo hitro vgnetemo v moko, da dobimo zračno drobtinasto maso. Dodamo 8 žlic hladne vode in zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo in shranimo za kakšno uro v hladilnik (tam je lahko tudi dva dni).
Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo v krog, ki je za 5 cm večji od modla (model naj ima premer 25 cm). Razvaljano testo prenesemo v model z valjarjem, odvečno testo pustimo viseti čez model. Z majhnim koščkom testa potlačimo testo v modlu ob rob modla, da se mu popolnoma prilega. Model postavimo v hladilnik za 20 minut. Pečico segrejemo na 200 °C.
Paradižnike damo v majhen pekač, jih pokapljamo z oljem, solimo, popramo in postavimo na spodnje vodilo v pečici.
Testo v modlu prebodemo z vilicami, ga obložimo s papirjem za peko in vanj vsujemo fižol za slepo peko. Pečemo ga 20 minut, nato papir in fižol odstranimo ter pečemo še 5 do 10 minut, da testo porjavi. Ko vzamemo model iz pečice, hkrati vzamemo iz nje tudi paradižnike.
Medtem ko se testo in paradižniki pečejo, v skledi stepemo jajca. Postopno jim dodajamo smetano, nato vmešamo baziliko, solimo in popramo. Ko se testena podlaga speče, jo posujemo s polovico parmezana, nanj razporedimo paradižnik, ga prelijemo z mešanico jajc in smetane ter posujemo s preostalim parmezanom. Pito pečemo 20 do 25 minut in pustimo, da se ohladi v modlu. Nato z ostrim nožem odstranimo testo, ki visi čez rob, in pito vzamemo iz modla. Okrasimo jo z lističi bazilike, narežemo in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.