Pita s korenčkom, gobami in lešniki
Pita s korenčkom, gobami in lešniki
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2016
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 6 velikih korenčkov (ali 20 majhnih)
- 4 žličke oljčnega olja
- 2 žlici javorovega sirupa
- 250 g maslenega listnatega testa
- 4 šalotke
- malo masla
- 300 g rjavih šampinjonov
- 2 žlici sesekljanih praženih lešnikov
- 6 žlic kremnega sira
- nekaj sesekljanih lističev pehtrana
- sol
- poper
- nekaj sesekljanih praženih lešnikov in lističev pehtrana za okras
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Velike korenčke ostrgamo in razpolovimo po dolžini, če imamo majhne, pa pustimo cele. Damo jih v kozico z vrelo vodo in kuhamo 4 do 5 minut, da se zmehčajo. V eni plasti jih položimo v plitev pekač. Premažemo jih z mešanico oljčnega olja, soli, popra in polovice javorovega sirupa. Pečemo jih 20 minut, vmes jih enkrat obrnemo.
Listnato testo razvaljamo in razrežemo na dva pravokotnika, velika približno 15 x 12 cm. Položimo ju na pekač, obložen s papirjem za peko, in označimo rob, širok 1 cm. Na sredini prepikamo testo z vilicami in ga damo za 12 minut v pečico skupaj s korenjem.
Zelo drobno nasekljano šalotko pražimo na maslu do mehkega, nato ji primešamo zelo drobno sesekljane šampinjone. Pražimo nekaj minut, dokler se gobe ne zmehčajo in tekočina ne povre. Razgrnemo po krožniku, da se ohladi. Tretjino gobove mešanice v multipraktiku grobo zmeljemo z lešniki, kremnim sirom, sesekljanim pehtranom, soljo in poprom. Stresemo jo v skledo in premešamo s preostalimi praženimi gobami.
Pečeno testo vzamemo iz pečice in srednji del nežno potisnemo navzdol s hrbtnim delom žlice. Premažemo ga z gobovim nadevom, nanj pa položimo glazirane korenčke. Morda bomo morali robove testa zavihati navznoter, da nadev ne bo uhajal čez. Pokapamo s preostalim javorovim sirupom in pečemo še 12 do 15 minut, dokler testo ne dobi zlato rumene barve. Tik preden postrežemo, potresemo z nekaj lističi pehtrana in sesekljanimi lešniki.
Nasvet
Pripravimo vnaprej
Gobovo mešanico lahko pripravimo že prej in jo shranimo v hladilniku. Ali pa naredimo pito skoraj do konca, ko naj bi jo pokapali s preostalim javorovim sirupom, in jo za največ en dan shranimo v hladilniku.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.