Sestavine

  • 3 piščančji fileji
  • 2 veliki rezini kruha z drožmi
  • 200 g brokolija s tankimi stebli
  • 10 kumkvatov*
  • 10 redkvic
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 100 g sira feta
  • 50 g neblanširanih mandljev
  • šopek drobnjaka
  • 4 žlice blagega oljčnega olja ali arašidovega olja
  • 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
  • sok in lupina 1 limone
  • 1 žlička angleške gorčice
  • 3 žlice belega vinskega kisa
  • 2 žlički makovih semen
  • 1 žlička soli

Priprava

1.

V dveh kozicah zavremo vodo. V eno damo piščančje prsi in jih kuhamo 2 minuti. Nato ugasnemo ogenj, pokrijemo in meso pustimo v prevretku 30 minut. Brokoli narežemo na koščke, ga stresemo v drugo kozico in kuhamo 2 minuti, potem pa ga odcedimo in takoj prestavimo v skledo z mrzlo vodo. Tako bo ostal čvrst in lepo zelen.

2.

Medtem ko poširamo piščanca, segrejemo pečico na 200 °C. Kruh narežemo na kocke, jih razporedimo po pekaču in pečemo 10 do 12 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Nato jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo. (Lahko jih pripravimo dan vnaprej in shranimo v zaprti posodi.)

3.

Olje, sladkor, limonov sok in lupino, gorčico, vinski kis, makova semena in sol damo v kozarec s pokrovčkom. Sestavine dobro pretresemo in postavimo na stran.

4.

Kumkvate narežemo na tanke kolobarje in jim odstranimo pečke. Redkvice narežemo na četrtine, čebulo pa na tanke polmesece. Feto nadrobimo. Mandlje popražimo in grobo nasekljamo. Drobnjak nastrižemo. Vse to skupaj z brokolijem stresemo v servirno skledo.

5.

Ko je piščanec pripravljen, ga vzamemo iz vode in pustimo, da se 5 minut ohlaja. Nato ga natrgamo na koščke in dodamo solati. Tik preden postrežemo, jo prelijemo s prelivom in dobro premešamo.

Nasvet

* Če nimamo kumkvatov, lahko uporabimo nasekljano limonovo lupinico.

3