Sestavine

  • 12 piščančjih stegen s kožo in kostjo

marinada

  • 2–3 grobo sesekljani majhni rdeči čiliji
  • 4 grobo sesekljani dolgi rdeči čiliji (pekoči feferoni)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 strta stroka česna
  • košček olupljenega svežega ingverja, narezanega na rezine
  • 2 žlički soli
  • 1 dl belega vinskega kisa
  • 2 žlički svežih ali 1 žlička suhih lističev origana
  • 2 žlički koriandra v prahu
  • ½ žličke cimeta
  • 1 žlička mlete paprike
  • 3 limete in česnova omaka, ko postrežemo (glej nasvet)

za aromatiziran žar

  • pest lovorovih listov
  • velik šopek rožmarina
  • velik šopek peteršilja
  • šopek timijana
  • šopek žajblja

Priprava

1.

Vse sestavine za marinado stremo v možnarju ali v mešalniku zmešamo v grobo pasto.

2.

Piščančja stegna očistimo, odstranimo morebitno maščobo in v vsako stegno naredimo 2 ali 3 zareze do kosti. Zmešamo jih z marinado, pokrijemo in pustimo stati najmanj 3 ure (lahko pa tudi čez noč).

3.

Pripravimo žar ali segrejemo ploščo oziroma rebrasto ponev za žar. Piščanca na srednje močni žerjavici pečemo 10 minut (vmes ga enkrat obrnemo), nato ga odstranimo. Za posebno aromo zelišča zmočimo in jih razporedimo na rešetko žara (ali na ponev, če pečemo v kuhinji). Piščanca položimo na zelišča in ga pečemo še 10 minut (če ga pečemo v ponvi, jo pokrijemo), da je rahlo ožgan in do kosti pečen. Postrežemo ga s krhlji limete in česnovo omako.

Nasveti

Včasih je piščanca težko speči na žaru, zgodi se, da je zunaj že pečen, v notranjosti pa še surov. V tem primeru piščanca pokrijte in ga do konca specite v pečici.

Česnovo omako (aioli) pripravite tako, da strok česna strete in ga zmešate z dvema žlicama majoneze.

Dodajanje zelišč na žar daje piščancu posebno aromo.

34