
Pisani medenjaki
Prazniki brez medenjakov? Nemogoče!
Pisani medenjaki
Prazniki brez medenjakov? Nemogoče!

Sladke pisane medenjake bodo z veseljem okrasili in snedli naši najmlajši peki.
Sestavine
- 200 g ržene moke
- 200 g polnozrnate pšenične moke
- 2 žlici sojine moke
- ½ žličke mletega cimeta
- ½ žličke mletih nageljnovih žbic
- ½ žličke naribanega muškatnega oreška
- ½ žličke pimenta
- noževa konica mletega kardamoma
- 1 zvrhana žlička sode bikarbone
- 300 g medu
- 2 žlici olja
- moka za delovno površino
- voda ali mleko za premaz
glazura
- 250 g sladkorja
- 1 beljak
- malo limonovega soka
- jedilne barve
Preberite tudi

Je obarvan beljak pirhov užiten?
Preverimo, kdaj in zakaj je potrebno beljak obrezati in kakšnih pirhov raje ne uživajte.

Zamisli za nove jedi s trdo kuhanimi jajci
Vam je po veliki noči ostalo veliko pirhov? Odkrijte ideje za raznolika nadevana jajca, jajčne namaze in sestavljene solate.

Preproste velikonočne sladice
Odkrijte preproste recepte za sladice, ki jih lahko pripravite tudi na velikonočno nedeljo (ne glede na kuharsko znanje).
Sestavine
- 200 g ržene moke
- 200 g polnozrnate pšenične moke
- 2 žlici sojine moke
- ½ žličke mletega cimeta
- ½ žličke mletih nageljnovih žbic
- ½ žličke naribanega muškatnega oreška
- ½ žličke pimenta
- noževa konica mletega kardamoma
- 1 zvrhana žlička sode bikarbone
- 300 g medu
- 2 žlici olja
- moka za delovno površino
- voda ali mleko za premaz
glazura
- 250 g sladkorja
- 1 beljak
- malo limonovega soka
- jedilne barve
Postopek
V skledi zmešamo vse tri vrste moke in začimbe. Sodo bikarbono raztopimo v ½ dl vode in jo skupaj z medom in oljem dodamo k moki. Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v prozorno folijo in ga damo za dan do dva počivat na hladno.
Pečico segrejemo na 180 °C. Testo pregnetemo in ga na pomokani površini razvaljamo na ½ centimetra debelo. Z modelčki izrežemo različne oblike in piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Premažemo jih z vodo ali mlekom in jih za približno 15 minut damo v pečico. Ko so pečeni, naj se malo ohladijo v pekaču, nato jih prestavimo na krožnik.
Ko se medenjaki povsem ohladijo, za glazuro zmešamo sladkor v prahu, beljak, limonov sok in toliko mlačne vode, da dobimo gosto gladko maso. V del mase lahko po želji dodamo jedilne barve. Za barvanje medenjakov uporabimo čopič, če pa želimo risati obrobe in drobne okraske, obarvano maso damo v vrečko za živila, ki ji odrežemo majhen vogalček. Zdaj se okraševanje medenjakov lahko začne!
Nasvet
Če na praznični smrečici želimo okusne okraske, še vroče medenjake prestavimo na ravno delovno površino in vanje z leseno palčko naredimo luknjice. Ko bodo ohlajeni in okrašeni, skozi luknjice napeljemo trakec in medenjake obesimo na smrečico.
Sojina moka
Ena jedilna žlica sojine moke, zmešana z dvema žlicama vode, nadomesti eno jajce.