
Sestavine
Ameriška pomaka s pečeno čebulo
- 1 čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- 1,5 dl kisle smetane
- 50 g majoneze
Španska paradižnikova pomaka
- 2 rezini rustikalnega kruha
- 400 g zelo zrelega paradižnika
- 1 strok česna
- 1–2 žlici šerijevega kisa (lahko ga nadomestimo z navadnim vinskim kisom)
- 1⁄2 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- ščep dimljene mlete paprike
Korenčkov humus s kuminom in hariso
- 600 g korenja
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 1 glavica česna
- sok 1 limone
- 1,2 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 pločevinka (400 g) čičerke
- harisa
- presna zelenjava
- grisini
- kruhki pita ali lepinje
Preberite tudi

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice
Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Riž, ki je v resnici seme vodne trave
Divji riž, kljub imenu, ni pravi riž, temveč zrnje vodne trave, ki izvira iz Severne Amerike. Ima oreškasto aromo in lepo popestri solate.

Velikonočna čokoladna jajca v novih sladicah
Otroci za veliko noč dobijo veliko čokoladnih jajc in zajcev. Pogosto jih veliko ostane, zato prav pride nasvet, kako jih lahko uporabimo tudi pri peki.
Sestavine
Ameriška pomaka s pečeno čebulo
- 1 čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- 1,5 dl kisle smetane
- 50 g majoneze
Španska paradižnikova pomaka
- 2 rezini rustikalnega kruha
- 400 g zelo zrelega paradižnika
- 1 strok česna
- 1–2 žlici šerijevega kisa (lahko ga nadomestimo z navadnim vinskim kisom)
- 1⁄2 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- ščep dimljene mlete paprike
Korenčkov humus s kuminom in hariso
- 600 g korenja
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 1 glavica česna
- sok 1 limone
- 1,2 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 pločevinka (400 g) čičerke
- harisa
- presna zelenjava
- grisini
- kruhki pita ali lepinje
Postopek
Ameriška pomaka s pečeno čebulo
Čebulo narežemo na lističe in jo pomešamo z žlico olja. Razprostremo jo na pekač in pod močno razgretim žarom v pečici pečemo 6 do 8 minut, da je lepo ožgana, nato pustimo, da se ohladi. Čebulo nasekljamo ter zmešamo s kislo smetano in majonezo, solimo in popramo ter do postrežbe shranimo v hladilnik.
Španska paradižnikova pomaka
Rezini kruha popečemo na žaru ali v ponvi – po 2 minuti na vsaki strani, da sta rahlo opečeni. Natrgamo ju in damo v zmogljiv mešalnik. Paradižnik narežemo na koščke, česen pa na rezinice in oboje dodamo v mešalnik. Dodamo še kis, oljčno olje in ščep paprike ter gladko zmeljemo.
Korenčkov humus s kuminom in hariso
Pečico segrejemo na 200 °C. Korenje narežemo na kose in na pekaču pomešamo z 2 žlicama olja, semeni kumina in neolupljenimi stroki česna. Pečemo 40 minut oziroma toliko časa, da korenje karamelizira. Česen iztisnemo iz lupin in ga damo v multipraktik skupaj s korenjem, limonovim sokom, ekstra deviškim oljčnim oljem ter odcejeno in oplaknjeno čičerko. Solimo in gladko zmeljemo. Začinimo še s hariso in postrežemo s kruhom.
Nasvet
Taki namazi so odličen način, kako po- rabiti koščke zelenjave, ki nam ostajajo na dnu hladilnika – osamljeno steblo zelene, pomotoma pozabljeni korenček, redkvica, ki se je odkotalila na drugo stran predala …
Čičerkina voda ni za odmet!
Voda, v kateri se je kuhala čičerka oziroma v katero je vložena, se v veganski kuhinji uporablja kot nadomestek beljakov, saj jo lahko stepemo kot sneg in z njo pripravimo vegansko majonezo ali pa veganske španske vetrce. Pripravimo jih takole: Pečico segrejemo na 110 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Tekočino iz 1 pločevinke čičerke z električnim mešalnikom stepamo, da nastane nekakšen sneg z mehkimi vršički. Postopoma vsujemo 100 g sladkorja in še naprej stepamo, da je masa gosta in sijoča. Z žličko na pekač nanesemo približno 8 cm široke kupčke (ali pa maso nabrizgamo z dresirno vrečko) in pečemo 1 uro in 15 minut, da so hrustljavi. Pustimo, da se ohladijo, nato jih obložimo s sojino ali kokosovo smetano in svežim sadjem.