Pire iz boba in graha s kozjim sirom in kruhom z drožmi
Slasten namaz, ki ga pripravimo iz spomladanskih stročnic
Pire iz boba in graha s kozjim sirom in kruhom z drožmi
Slasten namaz, ki ga pripravimo iz spomladanskih stročnic
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Maj 2019
ČAS PRIPRAVE: 15 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300 g svežega ali zamrznjenega graha
- 300 g svežega ali zamrznjenega boba (bledo zelenih kožic ni treba odstraniti)
- 4 žlice oljčnega ali sončničnega olja
- 2 stroka česna
- lupina 2 limon
- sok 1 limone
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- morska sol in poper
ko postrežemo
- 8 rezin kruha z drožmi
- 125 g mehkega, mazavega kozjega sira
- 50 g grahovih kalčkov (ali kalčkov vodne kreše)
Priprava
Če uporabljamo zamrznjen bob in grah, ga odmrznemo. Grah in bob stresemo v večjo kozico z vrelo slano vodo in kuhamo 3 minute. Nato ju odcedimo, ohladimo pod mrzlo vodo in spet dobro odcedimo.
Česen olupimo. V kozici segrejemo 4 žlice olja in dodamo česen. Pražimo ga 3 minute pri zelo nizki temperaturi, da se olje navzame arome česna, ta pa se zmehča, vendar ne spremeni barve. Nato olje in česen predenemo v vrček in pustimo, da se ohladita.
V multipraktiku na hitro zmeljemo grah, bob in skoraj vso limonovo lupino, nato po kapljicah vmešamo še česnovo olje. Dodamo stroka česna, skoraj ves limonov sok in žlico ekstra deviškega oljčnega olja. Zdaj bi moral multipraktik mešati pire brez težav, vendar namaz ne sme biti preveč gladek. Med mešanjem ga po potrebi postrgamo s sten multipraktika. Dobro začinimo – dodamo približno žličko morske soli in obilo črnega popra. Po okusu dodamo preostali limonov sok. Ko je pire narejen, ga preložimo v posodo, na vrhu oblikujemo vrtinec in pokapljamo s preostalim ekstra deviškim oljčnim oljem.
Kruhove rezine prerežemo na polovice. Tik preden postrežemo, jih popečemo in namažemo s kozjim sirom. Vsak kos kruha obložimo z zvrhano žlico pireja, pokapljamo s še malo oljčnega olja, potresemo s preostalo lupino limone in kančkom sveže zmletega črnega popra. Nazadnje potresemo z nekaj grahovimi kalčki in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.