Penasti kolački z malinami in temno čokolado
Čokoladni kolački s penasto sredico
Penasti kolački z malinami in temno čokolado
Čokoladni kolački s penasto sredico
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Marec 2019
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 25 min + počivanje
KOLIČINA: 35 piškotov
ZAHTEVNOST: Zahtevno
Sestavine
čokoladni piškoti
- 100 g zmehčanega masla
- 75 g sladkorja v prahu
- 1 srednje velik rumenjak
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 2 žlici mleka
- 175 g moke
- 4 žlice kakava v prahu
- ščep soli
penast nadev
- 3 lističi želatine
- 3 srednje veliki beljaki
- 175 g belega sladkorja
- dober ščep soli
- kakovostna malinova marmelada
- 200 g temne čokolade
- drobci liofiliziranih malin za okras (po želji)
Priprava
Najprej naredimo čokoladne piškote za podlago. V večjo skledo damo maslo in sladkor v prahu ter ju pretlačimo s kuhalnico, nato pa stepamo 1 do 2 minuti oziroma do gladkega. Dodamo rumenjak, vaniljo, mleko, moko, kakav v prahu in sol ter znova stepemo. Testo postrgamo na delovno površino in ga na hitro pregnetemo, da je enotne barve. Nato ga ovijemo v prozorno kuhinjsko folijo, sploščimo v krog in postavimo v hladilnik za 20 minut.
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Delovno površino potresemo z malo moke, odvijemo testo in ga razvaljamo na debelino približno 3 mm. Z modelčkom za piškote, ki ima premer 5 cm, izrežemo čim več krogcev, preostanek testa pa spet razvaljamo in jih izrežemo še več – dobiti moramo približno 35 krogcev. Razporedimo jih po pekačih in pečemo 10 do 12 minut; na polovici tega časa položaj pekačev zamenjamo. Pečene piškote ohladimo na kovinski mrežici.
Pripravimo penasti nadev. Želatino damo v skledo z mrzlo vodo in počakamo, da se zmehča. V ognjevarno posodo damo beljake, sladkor, žlico vode in sol. V kozici rahlo zavremo vodo in nad njo namestimo ognjevarno posodo, pri čemer pazimo, da se ne dotika vode. Zmes stepamo, dokler ni tako gosta, da metlica v njej pušča dobro vidno sled – to bo po približno 5 minutah. Ko je beljakova pena dovolj gosta, posodo umaknemo z vročine in še naprej mešamo, medtem ko drugega za drugim dodajamo lističe želatine. Mešamo še 3 do 5 minut, dokler se beljakova pena nekoliko ne ohladi in je zares trda. Tedaj jo nadevamo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom, ki ima odprtino približno 1,5 cm.
Piškote obrnemo, da spodnji del gleda navzgor. Na sredino vsakega piškota nadevamo 1⁄2 žličke marmelade. Brizgalno vrečko podržimo nad marmelado in izbrizgamo ravno toliko beljakove pene, da prekrije površino piškota, nato pa vrečko hitro dvignemo, da oblikujemo konico. Postavimo na stran za 30 minut, da se pena strdi.
Čokolado narežemo na koščke in jo stopimo v mikrovalovni pečici; na približno 20 sekund jo premešamo, da se ne zažge. Ko želimo kolačke obliti s čokolado, vsakega postrani podržimo nad skledo in čezenj prelijemo čokolado. Pustimo, da ta odteka v skledo, medtem ko kolaček obračamo, dokler ni popolnoma prekrit s čokolado. Nato ga položimo na kovinsko mrežico, ki stoji na pekaču. Vsakič, ko naredimo 5 do 10 kolačkov, jih po želji potresemo z malce liofiliziranih malin. V nepredušno zaprti posodi jih lahko hranimo 3 dni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.