Pehtranova potica
Pehtranova potica
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min + vzhajanje
KOLIČINA: za 8–10 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
testo
- 500 g bele moke
- 40 g kvasa
- 60 g masla
- 80 g sladkorja
- 2 jajci
- pribl. 2 dl mleka
- šilce ruma
- limonova lupina
- vaniljev sladkor
- sol
nadev
- 350 g pretlačene skute
- 150 g svežih pehtranovih listov (lahko tudi posušen pehtran)
- 2 jajci
- 100 g v rumu namočenih rozin
- 100 g piškotnih drobtin
- vaniljev sladkor
- rum po okusu
- model za potice premera 24 cm
- maslo in ostra moka za model
- jajce in mleko za mazanje
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Moko presejemo v skledo in ji dodamo sol. V manjši posodici v malo mlačnega mleka raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum, vaniljev sladkor in nastrgano limonovo lupino. Preostalo mleko segrejemo, maslo raztopimo.
Moki dodamo vroče mleko, premešamo, primešamo jajčno zmes ter dodamo raztopljen kvas in maščobo. Zamesimo v srednje gosto testo in ga zgnetemo toliko, da postane v notranjosti prožno in po površini gladko. Pokrito naj na sobni temperaturi vzhaja do dvojne prostornine. Vzhajano testo premesimo in razvaljamo v pravokotnik, ki naj bo dolg toliko, kot je dvakratna dolžina premera modla.
Za nadev skuti primešamo jajci, sladkor, vaniljev sladkor in rum. Dobro premešamo in namažemo po razvaljanem testu. Potresemo z narezanim pehtranom, rozinami in drobtinami. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Namazano testo trdo zavijemo. Model namažemo z maslom in obsujemo z ostro moko.
Zvito potico položimo v pripravljen model. Precej na gosto jo do dna prebodemo s kuhinjskimi vilicami ali leseno palčko in jo na sobni temperaturi pustimo vzhajati. Pred peko jo premažemo z mešanico mleka in razžvrkljanih jajc. Pazimo, da z mazanjem ne zamašimo luknjic, ki smo jih naredili s prebadanjem. Pečemo jo 50 minut pri 180 do 190 °C. Režemo jo šele naslednji dan.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.