Sestavine

  • 4 svinjski zrezki (od plečeta) po 160 g
  • sol
  • poper
  • moka za povaljanje
  • olje za peko
  • 1,25 dl belega vina
  • malo juhe ali vode
  • 1 žlica kumine

čemažev pire

  • 600 g surovega olupljenega krompirja
  • 1,25 dl mleka
  • 20 čemaževih listov
  • 1 žlica masla
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Najprej pripravimo pire. Krompir narežemo na rezine in v rahlo posoljeni vodi do mehkega skuhamo; odcedimo in pustimo, da tekočina izpari. Mleko zavremo. S čemaževih listov odstranimo peclje. Liste drobno narežemo in stresemo v vrelo mleko. Dodamo maslo in odstavimo. Krompir pretlačimo, dodamo k mleku, začinimo s soljo in poprom, dobro premešamo in pire na toplem prihranimo.

2.

Zrezke začinimo s soljo in poprom ter povaljamo v moki. V pekaču segrejemo olje, zrezke na obeh straneh popečemo, nato pa na blagi temperaturi pečemo približno četrt ure. Meso poberemo iz pekača in na toplem prihranimo.

3.

Sok od pečenja zalijemo z belim vinom, dolijemo juho, dodamo kumino in povremo do primerne gostote. Omako po okusu začinimo. Pečene svinjske zrezke ponudimo s čemaževim pirejem in sveže pripravljeno omako.

17