Sestavine

  • 5 dl mleka
  • 2 manjši cimetovi palčki
  • 6 strtih strokov kardamoma
  • 2 sočni, sladki jabolki
  • 200 g ovsenih kosmičev
  • 1 jajce
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 100 g grobo narezanih ameriških orehov (pekanov)
  • 300 g robidnic

ko postrežemo

  • mleko ali jogurt
  • javorov sirup

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Jabolki olupimo, jima odstranimo peščišče in narežemo na 1 cm velike kocke. Z malo vode jih zavremo v kozici in kuhamo tako dolgo, da se zmehčajo. V drugi kozici nežno zavremo mleko z začimbami, ga kuhamo 10 do 12 minut, nato odstavimo in pustimo, da se prepaja vsaj 15 minut. Začimbe odstranimo in zavržemo.

2.

V veliki skledi grobo pretlačimo jabolka, da dobimo čežano, nato primešamo mleko, kosmiče, razžvrkljano jajce, vaniljo, pecilni prašek, ameriške orehe in robidnice.

3.

Mešanico naložimo v pekač ali drugo nepregorno posodo in pečemo 30 do 35 minut, da je v sredini zelo vroča. Postrežemo z mlekom ali jogurtom in javorovim sirupom.

2