Sestavine

solata

  • 900 g drobnega (še bolje pa mladega) krompirja
  • 2 koromača
  • sok 1⁄2 limone
  • 24 kakovostnih majhnih črnih oliv
  • 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol in poper

sardele

  • 700 g očiščenih sardel
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici harisine paste
  • sol
  • 2 limoni (ena za sok, drugo narežemo na krhlje, ko postrežemo)
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja

Priprava

1.

Krompir dobro operemo, olupimo (če imamo mladi krompir, ta korak preskočimo) in kuhamo v vreli osoljeni vodi približno 15 do 20 minut, da se zmehča. Medtem koromačema odstranimo morebitne poškodovane dele in obrežemo vrhove, zelene vršičke pa prihranimo. Po dolgem ju prepolovimo, jima odstranimo stržena in ju zavržemo, preostanek pa z ostrim nožem ali mandolino narežemo na zelo tanke rezine. Narezan koromač damo v skledo in nanj stisnemo limonov sok. Ko je krompir kuhan, ga dobro odcedimo in zmešamo s koromačem, olivami, ekstra deviškim oljčnim oljem, soljo in poprom ter prihranjenim koromačevim zelenjem.

2.

Sardele operemo pod tekočo vodo, z roko odstranimo morebitne luske in speremo ostanke krvi v notranjosti. Nato jih osušimo s kuhinjskimi brisačami.

3.

Segrejemo žar v pečici. Olje zmešamo s hariso. Pladenj za žar obložimo z aluminijasto folijo in nanj položimo sardele. Po obeh straneh jih premažemo s harisnim oljem, solimo in postavimo pod zelo razgret žar v pečici. Pečemo jih 4 do 5 minut na vsaki strani ali toliko časa, da so skoz in skoz pečene. Pokapamo jih z limonovim sokom in posujemo s sesekljanim peteršiljem. Postrežemo s solato iz koromača in

2