Sestavine

  • 6 zrelih hrušk
  • 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
  • lupinica 1 bio limone
  • 1 žlica sesekljanih nesoljenih pistacij
  • 1 1⁄2 vaniljevega stroka

šodo

  • 2 velika rumenjaka (beljaka prihranimo, glej opombo)
  • 0,75 dl penine
  • 30 g rjavega sladkorja

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Hruške razpolovimo, z žličko odstranimo peščišča in izvlečemo peclje. Sladkor muskovado zmešamo z limonovo lupinico in pistacijami ter z mešanico nadevamo vdolbinice v hruškah.

2.

Cel vaniljev strok razpolovimo (tako da imamo skupaj 3 polovice), potem pa vsako polovico prerežemo še po dolgem. Na vsako hruškovo polovico položimo kos stroka, tako da štrli ven tam, kjer je bil pecelj. Hruške položimo na velik plitev pekač, obložen s papirjem za peko, in jih postavimo v pečico za 15 minut.

3.

Za šodo damo rumenjake, penino in sladkor v kovinsko ali stekleno skledo in jo postavimo na kozico z vodo, ki zelo rahlo vre (skleda se ne sme dotikati vode). Z električnim mešalnikom stepamo približno 15 minut, da se mešanica toliko zgosti, da počasi pade z metlic. Šodo previdno naložimo na hruškove polovice, tako da je površina prekrita, potem pa jih zapečemo pod zelo vročim žarom v pečici ali pa s kuhinjskim gorilnikom, da se šodo rjavo obarva.

Beljaki

Beljaka, ki ostaneta pri tem receptu, uporabimo za španske vetrce.

2