Sestavine

  • 6 breskev
  • 100 g oluščenih nesoljenih pistacij
  • drobno nastrgana lupina 1⁄2 limone
  • 1 1⁄2 žlice sladkorja v prahu
  • 1 majhno jajce
  • 3 žličke vode iz cvetov pomarančevca
  • 2,5 dl jabolčnega soka
  • sladkor v prahu za posip

odišavljena smetana

  • 2,5 dl sladke smetane
  • nastrgana lupina 1⁄2 pomaranče
  • 2 žlici sladkorja v prahu (oziroma po okusu)
  • 1 žlička vode iz cvetov pomarančevca

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Breskve razpolovimo, jim odstranimo koščice in polovice razporedimo v eni plasti po keramičnem pekaču, pri čemer pazimo, da med njimi ni preveč prostora (sicer bo jabolčni sok povrel in se zažgal).

2.

Jajce razžvrkljamo. Pistacije grobo stremo v možnarju, nato primešamo limonovo lupino, sladkor, jajce in žličko vode iz cvetov pomarančevca. Z mešanico nadevamo vdolbine v breskovih polovicah, tako da porabimo vso – lahko sega nad rob vdolbine.

3.

Jabolčni sok zmešamo s preostalo vodo iz cvetov pomarančevca in ga zlijemo okrog breskev. Pečemo 30 do 45 minut, odvisno od tega, kako zrele so breskve – med peko se morajo zmehčati, na vrhu pa nekoliko karamelizirati.

4.

Smetano čvrsto stepemo, dodamo pomarančno lupino in sladkor po okusu. Vmešamo pol žličke vode iz cvetov pomarančevca in pokusimo. Po želji je dodamo še malo, vendar pazimo, da smetana ne bo preveč odišavljena.

5.

Breskve postrežemo, ko so ohlajene na sobno temperaturo. Potresemo jih z malce sladkorja v prahu, okrog njih polijemo nekaj soka iz pekača in zraven ponudimo odišavljeno smetano.

2