Pečena poletna zelenjava s čičerko
Enolončnica iz pečice: z bučkami, jajčevcem, papriko, krompirjem in paradižnikom
Pečena poletna zelenjava s čičerko
Enolončnica iz pečice: z bučkami, jajčevcem, papriko, krompirjem in paradižnikom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 bučke
- 1 jajčevec
- 3 stroki česna
- 2 rdeči papriki
- 2 velika krompirja
- 1 čebula
- 1 žlica koriandrovih semen
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika (pelatov)
- 1 pločevinka (400 g) čičerke
- sol
- poper
- majhen šopek sesekljanega koriandra
Priprava
Bučke narežemo na debelejše kolobarje, jajčevec na palčke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Papriko očistimo semen in narežemo. Krompir olupimo in narežemo na grižljaj velike kose.
Pečico segrejemo na 220 °C. Vso narezano zelenjavo damo v pekač, potresemo s koriandrovimi semeni, solimo in popramo, dodamo skoraj vse olje in dobro premešamo. Zelenjavo razporedimo v eni plasti po pekaču in pečemo 45 minut, da se speče in ob robovih lepo porjavi; enkrat ali dvakrat jo premešamo.
Pekač vzamemo iz pečice, ga položimo na rahlo ogret štedilnik, dodamo pelate in čičerko. Malo podušimo in nežno premešamo. Po okusu še malo solimo in popramo, pokapljamo s preostalim oljčnim oljem in potresemo s sesekljanim koriandrom. Postrežemo lahko kar iz pekača ali pa zelenjavo preložimo v servirno skledo.
Nasvet
To jed lahko postrežemo kot lahko glavno jed s kosom kruha ali kot zelenjavno prilogo k mesnim ali ribjim jedem. Lahko pa jo spremenimo v preprosto mesno-zelenjavno jed. Piščanca v pečici pečemo 30 minut, vzamemo ga iz pekača in vanj damo zelenjavo. Dobro premešamo in začinimo kot zgoraj. Piščanca položimo v pekač med zelenjavo in nadaljujemo po receptu.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.