Sestavine

  • 50 g krušnih drobtin
  • 8 suhih marelic
  • 75 g cimetovega sladkorja (glej nasvet)
  • 75 g masla
  • lupina in sok 1 pomaranče
  • 6 velikih jabolk
  • jajčna krema ali vaniljev sladoled, ko postrežemo

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. V skledi zmešamo krušne drobtine, grobo nasekljane marelice, cimetov sladkor, na kocke narezano maslo in pomarančno lupino.

2.

Jabolka operemo in jim odstranimo peščišča. V lupino po sredini jabolka naredimo zarezo, da lupina med peko ne poči.

3.

Napolnimo jih z mareličnim nadevom in drugega ob drugem položimo v pekač za peko. Pomarančni sok zmešamo z 1,5 dl vode in ga polijemo okoli jabolk. Pečemo 40 do 50 minut, da jabolka lepo porjavijo in se zmehčajo, vendar ohranijo obliko. Postrežemo jih s sokom od pečenja in jajčno kremo ali kepico vaniljevega sladoleda.

Nasvet

Cimetov sladkor naredimo tako, da 100 g rjavega sladkorja zmešamo z žličko cimeta. Lahko pa v sladkor damo tudi nekaj celih cimetovih palčk in pustimo stati 3 mesece, preden sladkor uporabimo.

30