Pečena gos z jabolčnikovo omako
Pečena gos z jabolčnikovo omako
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2011
ČAS PRIPRAVE: 4 ure
KOLIČINA: za 6–8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- očiščena gos, težka 4–5 kg
- 6 majhnih čebul
- 3 lovorovi listi
- šopek timijana
- 2 žlici sončničnega olja
- sol
- poper
jabolčnikova omaka
- 1 žlica sončničnega olja
- gosji vrat
- 2 korenčka
- 2 čebuli
- 2 lovorova lista
- majhen šopek timijana
- 5 dl jabolčnika
- 1 l piščančje jušne osnove
- 4 žlice moke
- 6 hrušk
- 2 žlici sladkorja v prahu
- vodna kreša, ko postrežemo
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Iz trebušne votline gosi odstranimo vso maščobo. Kožo gosi s kovinsko špilo ali koničastim nožem gosto prebodemo, predvsem pod perutnicami. Čebule olupimo in jih razpolovimo. Trebušno votlino solimo in vanjo položimo čebulo in zelišča. Prsi in stegna premažemo z oljem in dobro posolimo. Gos položimo v pekač s hrbtom navzdol, jo pokrijemo s folijo in folijo spodvijemo pod rob pekača, da je gos popolnoma zaprta. Pečemo jo uro in pol.
Gos vzamemo iz pečice, odstranimo folijo, previdno odstranimo vso izcejeno maščobo in z maščobo rahlo premažemo gos. Ponovno jo pokrijemo s folijo, damo v pečico in pečemo še uro in pol. Vzamemo jo iz pečice, še enkrat iz pekača odstranimo vso maščobo, gos premažemo z maščobo in jo tokrat brez folije postavimo v pečico. Temperaturo v pečici zvišamo na 220 °C in gos pečemo 30 do 40 minut, da dobi zlato rjavo barvo. Pečeno gos preložimo na velik pladenj in pustimo, da na toplem počiva pol ure. Pekač shranimo za pripravo omake.
Medtem ko se gos peče, pripravimo osnovo z jabolčnikom. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, korenček ostrgamo in narežemo na koščke. V ponvi močno segrejemo olje, dodamo gosji vrat, narezan na več kosov, in ga popražimo. Dodamo čebulo in korenček in pražimo še deset minut, da se zelenjava dobro prepraži. Tik preden bi se začela žgati, dodamo dišavnice in takoj zalijemo z jabolčnikom, zavremo in tekočino pokuhamo na dve tretjini. Sproti odstranjujemo peno. Dolijemo piščančjo osnovo, pokuhamo na polovico, nato omako precedimo v vrč in shranimo. Osnovo z jabolčnikom do te stopnje lahko naredimo tudi prejšnji dan.
Ko gos vzamemo iz pekača, iz njega odstranimo maščobo. V pekaču pustimo le dve žlici maščobe in omako, ki je nastala pri peki. Pekač postavimo na ogenj, posujemo z moko in mešamo, da dobimo rjavo pasto. Počasi vlijemo pripravljeno osnovo z jabolčnikom in mešamo, da dobimo gladko omako. Začinimo jo in nato ponovno precedimo v vrč.
Hruške olupimo in razpolovimo. Z žličko izrežemo peščišča in hruškove polovice razrežemo na četrtine. V skledi jih dobro premešamo s sladkorjem. Segrejemo veliko ponev, vanjo stresemo hruške in jih eno minuto na visoki temperaturi pretresemo, da se karamelizirajo in rahlo zapečejo ob robovih.
Gos postrežemo na pladnju, okrasimo jo z vodno krešo in karameliziranimi hruškami. Omako postrežemo posebej.
Nasvet
Čas peke pri tem receptu velja za približno 5 kg težko gos. Če pečemo težjo gos, podaljšamo čas peke pod folijo za 15 minut na pol kilograma teže in na 30 minut peke, ko gos pečemo odkrito, brez folije. Pri peki se izloči približno liter maščobe, ki jo prihranimo, saj je odlična za peko in cvrenje drugega mesa ali zelenjave, uporablja se tudi kot zabela, zlasti za kislo zelje. V hladilniku jo lahko hranimo en mesec, v zamrzovalniku pa 6 mesecev. Salo, ki ga odstranimo iz gosi, preden jo damo v pečico, počasi scvremo in pomešamo z maščobo, ki se izloči med peko.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.