Sestavine

  • 2 velika koromača
  • 4 stroki česna
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 piščanec, težak približno 1,5 kg
  • 1 razpolovljena bio limona
  • nekaj vejic timijana
  • 2 pločevinki (po 400 g) paradižnika v koščkih
  • 100 g izkoščičenih črnih oliv
  • 250 g instantne polente
  • 70 g naribanega parmezana
  • sol in poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Koromač narežemo na tanke krhlje, česen olupimo in stremo. Oboje v pekaču pomešamo z 2 žlicama oljčnega olja. Piščanca premažemo z 2 žlicama olja, v trebuh potisnemo limonovi polovici in timijan, kožo pa obilno solimo in popramo. Piščanca položimo v pekač in postavimo v pečico za 1 uro, nato v pekač dodamo paradižnik in olive, solimo in popramo ter vrnemo v pečico še za 20 do 25 minut ali toliko časa, da je piščanec skoz in skoz pečen. To preverimo tako, da stegno prebodemo z nabodalom – sok, ki izteče, mora biti bister.

2.

Polento skuhamo po navodilih na zavitku, nato vanjo vmešamo preostalo olje in parmezan ter solimo in popramo po okusu. Piščanca razrežemo in ga ponudimo z zelenjavo iz pekača ter polento.

2