Sestavine

  • 4 veliki krompirji za peko
  • 50 g masla
  • 1 žlička dimljene mlete paprike
  • 8 rezin pršuta
  • 1,75 dl kisle smetane

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. V krompir v polcentimetrskih razmakih naredimo zareze do treh četrtin debeline. Maslo stopimo skupaj s papriko in z njim premažemo krompirje po vseh straneh, potisnemo ga tudi v zareze. Krompirje zložimo v teflonski pekač in pečemo 1 uro in 15 minut, da se zunaj zlato in hrustljavo zapečejo, znotraj pa so mehki, tako da vanje zlahka zapičimo nabodalo.

2.

Ko je krompir skoraj pečen, pekač obložimo s papirjem za peko. Rezine pršuta prepogibamo naprej in nazaj, kot da bi delali pahljačo, nato jih položimo na pekač, ki ga potisnemo v pečico pod krompir in pečemo 10 do 15 minut, da se pršut hrustljavo zapeče. Krompir vzamemo iz pečice, ga obložimo s kislo smetano in pršutom ter postrežemo.

4