Paradižnikove pite s praženim česnom in kozjim sirom
Paradižnikove pite s praženim česnom in kozjim sirom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min
KOLIČINA: 4 male pite
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 glavice česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 370 g maslenega listnatega testa
- 1 žlica medene dijonske gorčice (ali 2 žlički gorčice in malo medu)
- sol
- 350 g češnjevih paradižnikov
- 1 jajce
- 150 g kozjega sira
- pest listov bazilike
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C. Odrežemo vrhe pri glavicah česna in jih položimo na folijo. Pokapamo jih z žlico olja, začinimo in zavijemo. Pečemo jih 50 minut ali tako dolgo, da se zmehčajo, nato jih ohladimo – to lahko naredimo tudi en dan prej.
Z ostrim nožem razrežemo testo na štiri dele. Vsak del razvaljamo v 15 cm velike kroge, robove obrežemo (lahko si pomagamo s krožničkom). Kroge položimo na pekač, vanje zarežemo rob, širok 1 cm, in pazimo, da ne prerežemo testa. Sredino testa prebodemo z vilicami (roba ne prebadamo). Testo ohladimo.
Temperaturo v pečici zvišamo na 200 °C. Ko je česen dovolj hladen, ga iztisnemo iz lupinice v skledo. Dodamo gorčico, preostalo olje in sol ter z vilicami vse dobro pretlačimo. Z namazom premažemo testo, razen robov. Po premazu razporedimo razpolovljene paradižnike, prerezana stran paradižnikov naj gleda gor, in jih solimo.
Stepemo jajce in z njim premažemo robove. Po pitah nadrobimo kozji sir in pečemo 25–30 minut, da se testo zlato in hrustljavo zapeče, paradižniki pa se začenjajo sušiti. Pite odstranimo iz pekača in pustimo, da se ohladijo. Preden jih postrežemo, jih posujemo še z listi bazilike.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.