Paradižnikova solata z govejim steakom
Paradižnikova solata z govejim steakom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2013
ČAS PRIPRAVE: 15 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- goveji steak (iz hrbta ali križa, debeline 2–3 cm, pribl. 250 g)
- 1 žlička zdrobljenih semen zelene
- 1 žlica worcestrske omake
- malo oljčnega olja za premaz
- 6 stebel zelene
- 200 g mešanih paradižnikov (češnjevec, rumeni paradižnik …)
- sol
- poper
preliv
- 1 žlica worcestrke omake
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička hrenove omake
- 1 žlička rdečega vinskega kisa
- 1 žlička paradižnikove mezge
Priprava
Zeleni odstranimo liste in jih prihranimo, stebla pa narežemo na tanke rezine. Paradižnike operemo in jih narežemo na poljubne, vendar enako velike kose (odvisno od velikosti sorte paradižnika).
Goveji steak natremo s strtimi semeni zelene, ga solimo in popramo ter začinimo z worcestrsko omako. Premažemo ga še z oljem in pustimo marinirati, medtem ko pripravljamo solato.
V manjši skodelici zmešamo sestavine za preliv. Zeleno in paradižnik razdelimo na dva krožnika. Ponev z rebrastim dnom segrejemo na visoko temperaturo in meso na vsaki strani pečemo 2 do 3 minute (odvisno od debeline steaka), nato meso preložimo na krožnik, pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati 5 minut.
Meso narežemo na tanke rezine, ki jih razporedimo po solati, prelijemo s prelivom in posujemo z listi zelene.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.