Sestavine

  • 500 g paradižnika različnih sort in barv
  • sol in poper
  • 1⁄2 žličke sladkorja
  • 150 g oluščenega boba (ali graha)
  • prgišče bazilike
  • prgišče drobnjaka
  • prgišče peteršilja
  • 1 žlica pehtrana
  • 1 žlica luštreka
  • 1 žlica lističev mete
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlički dijonske gorčice
  • ščep koromačevih semen
  • naribana lupinica 1 limone
  • 1 žlica rdečega vinskega kisa
  • 2 kepi burrate po 100 g (ali 2 kepi mocarele po 125 g)
  • 50 g grobo nasekljanih praženih lešnikov

Priprava

1.

Del paradižnikov narežemo na rezine, del pa na krhlje in jih damo v skledo. Pomešamo jih s 1⁄2 žličke soli in 1⁄2 žličke sladkorja ter pustimo, da se marinirajo 30 minut. Medtem zavremo lonec osoljene vode in v njem kuhamo bob 2 minuti, nato ga odcedimo in pustimo, da se nekaj minut ohlaja. Zrnom oluščimo kožice, tako da s palcem prebodemo kožico in iztisnemo živo zeleno zrno.

2.

Zelišča drobno sesekljamo, dodamo oljčno olje, gorčico, koromačeva semena, večino limonove lupinice in rdeči vinski kis, solimo in popramo, dobro zmešamo z metlico in primešamo bob.

3.

Paradižnik preložimo na servirni krožnik, ga obložimo z burrato in prelijemo z bobovo salso. Posujemo z grobo nasekljanimi lešniki in preostalo limonovo lupinico ter postrežemo.

Burata

Italijanski sveži sir, podoben mocareli, a s precej bolj kremasto sredico. Dobi se v bolje založenih supermarketih in italijanskih delikatesah.

3