Sestavine

marinirana koriandrova semena

  • 1⁄4 dl belega vinskega kisa
  • 1 žlička šerijevega kisa
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlički koriandrovih semen

gaspačo

  • 1 kg paradižnika
  • 200 g kumare
  • 2 žlički kaper
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeč čili
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1–2 žlici šerijevega kisa
  • sol in poper

stročji fižol v tempuri

  • 1,5 dl rastlinskega olja
  • 100 g ploščatega stročjega fižola
  • 100 g moke
  • ščep soli
  • 1⁄2 žličke semen kumina (orientalske kumine)
  • 1 majhno jajce
  • 2 dl ledeno mrzle gazirane mineralne vode

Priprava

1.

Za marinirana koriandrova semena v majhno kozico zlijemo oba kisa ter dodamo sladkor in 1⁄4 dl vode. Zavremo, dodamo koriandrova semena, ugasnemo kuhalnik in pustimo, da se prepaja.

2.

Paradižnike na vrhu plitvo križno zarežemo, jih damo v veliko skledo, prelijemo s kropom in pustimo 30 sekund. Nato vodo odlijemo in paradižnikom olupimo kožo. Narežemo jih na četrtine in z nožkom odstranimo semena, ki jih ne zavržemo, ampak jih odcedimo in sok porabimo v naslednjem koraku.

3.

Kumaro olupimo in ji odstranimo semena. Damo jo v multipraktik, dodamo paradižnik, kapre, česen, čili, ki smo mu odstranili semena, prihranjeni paradižnikov sok in 2 žlički soli ter zmeljemo. Prelijemo v skledo in za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se okusi povežejo, nato dodamo oljčno olje in zmešamo. Dodamo 1 žlico šerijevega kisa oziroma po okusu tudi malce več. Juho razdelimo v skledice in shranimo v hladilnik, medtem pa pripravimo tempuro.

4.

Stročjemu fižolu odstranimo morebitne niti in ga po dolgem narežemo na trakove; trda zrna odstranimo in zavržemo. V visoko kozico nalijemo olje in ga na srednji temperaturi segrevamo do približno 180 °C, medtem pripravimo testo.

5.

Moko, ščep soli in semena kumina damo v skledo ter pomešamo. Dodamo razžvrkljano jajce, nato prilijemo vodo. Nežno zmešamo – pazimo, da ne mešamo preveč, nekaj grudic bo dalo tempuri pravo teksturo. Preverimo temperaturo olja, tako da vanj kanemo malce testa: zabrbotati bi moralo in splavati na površje. Če takoj porjavi, zmanjšamo temperaturo.

6.

Narezan stročji fižol vmešamo v testo in ga v več porcijah ocvremo. Ko je fižol hrustljav in se nežno zlato rjavo obarva, ga s penovko poberemo iz olja. Odcedimo ga na kuhinjskem papirju in posolimo. Juho v skledicah obložimo z malo hrustljavega fižola in z odcejenimi mariniranimi koriandrovimi semeni.

2