Sestavine

  • 5 jabolk
  • 5 jabolk
  • 100 g rjavega sladkorja (če imamo slajše rdeče kosmulje, ga uporabimo 1–2 žlici manj)
  • 2 žlici koruznega škroba
  • kg očiščenih kosmulj

drobljenec

  • 100 g medu
  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja demerara
  • 275 g ovsenih kosmičev
  • 175 g moke
  • 50 g drobno sesekljanih lešnikov
  • sladka smetana ali vaniljev sladoled, ko postrežemo

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Za drobljenec v majhni kozici stopimo med in maslo. Zmešamo vse suhe sestavine, jih stresemo v medeno mešanico in dobro zmešamo. Mešanico potresemo po velikem pekaču in pečemo 20 minut, da se zlato obarva, nato jo premešamo in obrnemo z vilicami ter pečemo še 5 minut, da je po vseh straneh hrustljava.

2.

Medtem jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke – spotoma jih že dajemo v kozico in pokapamo z limonovim sokom, da ne porjavijo. Vmešamo sladkor in koruzni škrob ter vse skupaj nežno kuhamo, da se jabolka začnejo mehčati, vendar so koščki na sredini še malo čvrsti. Če omaka postane pregosta in lepljiva, jo razredčimo z nekaj kosmuljami in kančkom vode. Vmešamo preostale kosmulje in limonovo lupinico ter kuhamo še minuto ali dve, da se kosmulje nekoliko zmehčajo, vendar se še ne sesedejo. Drobljenec stresemo iz pekača in ga prihranimo.

3.

Sadje preložimo v pekač in ga posujemo z drobljencem. Pekač postavimo v pečico za 15 do 20 minut. Postrežemo s tekočo sladko smetano ali vaniljevim sladoledom.

2