Ovseni drobljenec s kosmuljami
Zdrava poletna sladica s kosmuljami z vrta
Ovseni drobljenec s kosmuljami
Zdrava poletna sladica s kosmuljami z vrta
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 39 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 5 jabolk
- 5 jabolk
- 100 g rjavega sladkorja (če imamo slajše rdeče kosmulje, ga uporabimo 1–2 žlici manj)
- 2 žlici koruznega škroba
- kg očiščenih kosmulj
drobljenec
- 100 g medu
- 100 g masla
- 100 g sladkorja demerara
- 275 g ovsenih kosmičev
- 175 g moke
- 50 g drobno sesekljanih lešnikov
- sladka smetana ali vaniljev sladoled, ko postrežemo
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Za drobljenec v majhni kozici stopimo med in maslo. Zmešamo vse suhe sestavine, jih stresemo v medeno mešanico in dobro zmešamo. Mešanico potresemo po velikem pekaču in pečemo 20 minut, da se zlato obarva, nato jo premešamo in obrnemo z vilicami ter pečemo še 5 minut, da je po vseh straneh hrustljava.
Medtem jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke – spotoma jih že dajemo v kozico in pokapamo z limonovim sokom, da ne porjavijo. Vmešamo sladkor in koruzni škrob ter vse skupaj nežno kuhamo, da se jabolka začnejo mehčati, vendar so koščki na sredini še malo čvrsti. Če omaka postane pregosta in lepljiva, jo razredčimo z nekaj kosmuljami in kančkom vode. Vmešamo preostale kosmulje in limonovo lupinico ter kuhamo še minuto ali dve, da se kosmulje nekoliko zmehčajo, vendar se še ne sesedejo. Drobljenec stresemo iz pekača in ga prihranimo.
Sadje preložimo v pekač in ga posujemo z drobljencem. Pekač postavimo v pečico za 15 do 20 minut. Postrežemo s tekočo sladko smetano ali vaniljevim sladoledom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.