Sestavine

  • 4 očiščene orade (po 300 g)
  • 4 timijanove vejice
  • 4 lovorovi listi
  • sol
  • sveže zmlet poper
  • oljčno olje

Priprava

1.

V vsako ribo vstavimo po eno timijanovo vejico in lovorov list. Ribe na zunanji strani solimo in popramo ter na obeh straneh pokapamo z malo oljčnega olja.

2.

Zložimo jih na rešetko žara in 8 do 10 minut pečemo tako, da na koži nastane hrustljav mrežast vzorec, nato jih pečemo do konca pri nekoliko zmanjšani temperaturi (rešetko žara pomaknemo nekoliko višje) še približno 8 do 10 minut.

Nasvet

Ribje meso ima nežnejšo zgradbo, zato se peče hitreje kot druge vrste mesa, za dobro pripravo pa potrebujemo več spretnosti. Ribo je praviloma bolje vzeti z žara prej kot pozneje. Celo zaželeno je, da je riba ob kosti komajda pečena. Riba, ki se je pekla predolgo, je izsušena in je skoraj brez okusa. Pomembno je, da ribe ne položimo iz hladilnika naravnost na vročo rešetko. Za peko rib potrebujemo zelo razgrete rešetke, pokanje kože pa preprečimo s tem, da najprej dobro zapečemo tista mesta, s katerimi se riba najbolj neposredno dotika rešetk. To storimo tako, da s celo ribo nekajkrat nežno podrgnemo gor in dol po rešetkah, tako se koža ob stiku z rešetkami zapeče. Ko ribo obrnemo, isto ponovimo še na drugi strani. Če pa imamo na voljo dovolj veliko mrežico za peko rib, se vsem tem težavam izognemo.

16