Omaka iz rdečega vina
Vinska omaka povzdigne vsako jed
Omaka iz rdečega vina
Vinska omaka povzdigne vsako jed
Recept je objavljen v reviji Dober tek, November 2019
KOLIČINA: 2,7 dl (za 6–8 oseb)
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 šalotki
- 1,75 dl portovca
- 1,75 dl rdečega vina
- 1 vejica rožmarina
- 1 lovorov list
- 8 dl goveje jušne osnove
- 2 žlici masla
- ščep sladkorja
- sol in poper
Priprava
Šalotki drobno sesekljamo. V veliko ponev damo olje, pristavimo na srednjo temperaturo in dodamo šalotko. Pražimo jo kakih 10 minut, da se zlato rjavo obarva in karamelizira.
Dodamo portovec, rdeče vino in zelišča ter nežno kuhamo 10 minut ali toliko časa, da se reducira za polovico.
Prilijemo jušno osnovo in spet kuhamo toliko časa, da se zreducira za polovico, nato omako precedimo in zavržemo šalotko ter zelišča.
Omako prelijemo v čisto kozico in zavremo. Odstavimo s štedilnika in z metlico vmešamo maslo, nato po okusu začinimo s sladkorjem, soljo in poprom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.