Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 šalotki
  • 1,75 dl portovca
  • 1,75 dl rdečega vina
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 lovorov list
  • 8 dl goveje jušne osnove
  • 2 žlici masla
  • ščep sladkorja
  • sol in poper

Priprava

1.

Šalotki drobno sesekljamo. V veliko ponev damo olje, pristavimo na srednjo temperaturo in dodamo šalotko. Pražimo jo kakih 10 minut, da se zlato rjavo obarva in karamelizira.

2.

Dodamo portovec, rdeče vino in zelišča ter nežno kuhamo 10 minut ali toliko časa, da se reducira za polovico.

3.

Prilijemo jušno osnovo in spet kuhamo toliko časa, da se zreducira za polovico, nato omako precedimo in zavržemo šalotko ter zelišča.

4.

Omako prelijemo v čisto kozico in zavremo. Odstavimo s štedilnika in z metlico vmešamo maslo, nato po okusu začinimo s sladkorjem, soljo in poprom.

2