Sestavine

  • 16 kobulov bezgovega cvetja
  • sončnično olje za cvrenje
  • 100 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 2 žlički koruznega škroba
  • 2 žlički rjavega sladkorja
  • 1 jajce
  • 1,75 dl gazirane mineralne vode
  • ščep soli

ko postrežemo

  • sladkor v prahu
  • med

Priprava

1.

Bezeg pustimo v socvetju in odrežemo samo peclje. Večjo skledo napolnimo z mrzlo vodo in vanjo pomakamo bezgove cvetove, da odstranimo morebitno umazanijo ali žuželke.

2.

Vzamemo jih iz vode, otresemo in dobro osušimo. Večjo kozico do polovice napolnimo z oljem in ga segrejemo pri zmerni temperaturi, da doseže 180   °C (preverimo s termometrom)

3.

Med segrevanjem olja v skledi zmešamo moko, škrob, sladkor in sol. Jajce razžvrkljamo skupaj z mineralno vodo. V sredini moke naredimo jamico in vanjo počasi vlijemo mokre sestavine. Ves čas stepamo z metlico, dokler sestavine niso zmešane, vendar je masa še vedno grudičasta. Testo bomo uporabili takoj.

4.

Bezgove cvetove pomočimo v testo in jih po več hkrati spustimo v vroče olje. Cvremo jih od 30 sekund do 1 minuto, da postanejo zlate barve, nato pa jih s penovko poberemo iz kozice in odcedimo na kuhinjski brisači. Obilno jih potresemo s sladkorjem v prahu in pokapamo z malce medu. Postrežemo takoj, ko so še hrustljavi.

6