Najboljša veganska čokoladna torta
Ta veganska torta je neskončno kremasta, zelo čokoladna in prikupno okrašena.
Najboljša veganska čokoladna torta
Ta veganska torta je neskončno kremasta, zelo čokoladna in prikupno okrašena.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Marec 2024
ČAS PRIPRAVE: 2 uri
KOLIČINA: za 10–12 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2,25 dl rastlinskega olja in še malo za modela
- 2,25 dl sojinega napitka
- 1 žlica limonovega soka ali jabolčnega kisa
- 150 g sojine alternative jogurtu (ali kokosov jogurt)
- 200 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 250 g moke
- 1⁄2 zavitka pecilnega praška
- 50 g kakava v prahu
- 1 žlička sode bikarbone
krema
- 350 g veganske temne čokolade
- 350 g tofuja
- 2 dl polnomastnega kokosovega mleka in po potrebi še malo
- 1 žlička vaniljeve arome ali ekstrakta
- 1 žlica sladkorja v prahu
- veganske mrvice ali drug pisan posip za okras
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). V vrču z metlico zmešamo sojin napitek in limonov sok ter pustimo stati 10 minut. Dva modela za torte premera 20 cm namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko.
V skledi z metlico zmešamo sojino alternativo jogurtu ali kokosov jogurt, olje in obe vrsti sladkorja. Prilijemo zgoščen sojin napitek, nato čez presejemo moko, pomešano s pecilnim praškom, kakavom in sodo bikarbono, ter zmešamo, da dobimo gladko maso.
Maso razdelimo v modela in pečemo 25 do 30 minut oziroma toliko časa, da biskvita dobro naraseta in sta prožna na dotik. Pustimo, da se ohladita na kuhinjski mrežici.
Podobni recepti
Veganski rjavčki s kandiranimi češnjami in mandlji
Sočen veganski hruškov kolač
Veganski rjavčki
Veganski makaroni s 'sirom'
Veganska čokoladna krema
Pripravimo kremo. Čokolado nasekljamo in stopimo v nepregorni skledici na kozici z nežno vrelo vodo ali v mikrovalovni pečici v 10-sekundnih intervalih. Ko se malo ohladi, jo skupaj s preostalimi sestavinami do gladkega zmešamo v zmogljivem mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Če se zdi, da je krema pregosta, dodamo še kakšno žlico kokosovega mleka.
Približno 5 žlic kreme damo v vrečko za brizganje z zvezdastim nastavkom in prihranimo za okras. En biskvit položimo na servirni krožnik. Premažemo ga s četrtino kreme, nanjo položimo drugi biskvit, nanj pa naložimo preostalo kremo. S paletnim nožem jo razmažemo po vrhu in obodu torte, da dobimo gladko, enakomerno plast.
Okrog dna torte v kremo v vtisnemo nekaj posipa, nato pa po robu torte nabrizgamo vrtince kreme. Torto do postrežbe shranimo v hladilnik.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.