
Najboljša veganska čokoladna torta
V vaši zbirki receptov ne sme manjkati veganska čokoladna torta, ki jo lahko spečete za rojstni dan ali druge priložnosti.
Najboljša veganska čokoladna torta
V vaši zbirki receptov ne sme manjkati veganska čokoladna torta, ki jo lahko spečete za rojstni dan ali druge priložnosti.

Sestavine
- 2,25 dl rastlinskega olja in še malo za modela
- 2,25 dl sojinega napitka
- 1 žlica limonovega soka ali jabolčnega kisa
- 150 g sojine alternative jogurtu (ali kokosov jogurt)
- 200 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 250 g moke
- 1⁄2 zavitka pecilnega praška
- 50 g kakava v prahu
- 1 žlička sode bikarbone
- veganske mrvice ali drug pisan posip za okras
krema
- 350 g veganske temne čokolade
- 350 g tofuja
- 2 dl polnomastnega kokosovega mleka in po potrebi še malo
- 1 žlička vaniljeve arome ali ekstrakta
- 1 žlica sladkorja v prahu
Preberite tudi

5 nasvetov za pripravo hobotnice
Naj vas priprava hobotnice ne prestraši - škoda bi bilo zamuditi izjemen okus, ki ga ponujajo ti slastni morski recepti.

S temi triki bo vaš piknik popoln
Ni boljšega načina, da proslavimo pomlad in pričakamo hitro bližajoče se prvomajske kresove, kot s piknikom na prostem. Vse, kar potrebujemo, je nekaj sonca in kotiček za druženje in kuho na svežem zraku, in že imamo odlično priložnost za sprostitev, druženje ter užitek v okusni hrani. Da bo vaš piknik popoln, smo pripravili nekaj idej, ki bodo poskrbele za nepozabno pojedino.

Gorenjska mocarela, ki na pici z lahkoto zamenja italijansko
Ste vedeli, da na Gorenjskem nastaja vrhunska mocarela, ki se je ne branijo niti največji mojstri pice?
Sestavine
- 2,25 dl rastlinskega olja in še malo za modela
- 2,25 dl sojinega napitka
- 1 žlica limonovega soka ali jabolčnega kisa
- 150 g sojine alternative jogurtu (ali kokosov jogurt)
- 200 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 250 g moke
- 1⁄2 zavitka pecilnega praška
- 50 g kakava v prahu
- 1 žlička sode bikarbone
- veganske mrvice ali drug pisan posip za okras
krema
- 350 g veganske temne čokolade
- 350 g tofuja
- 2 dl polnomastnega kokosovega mleka in po potrebi še malo
- 1 žlička vaniljeve arome ali ekstrakta
- 1 žlica sladkorja v prahu
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). V vrču z metlico zmešamo sojin napitek in limonov sok ter pustimo stati 10 minut. Dva modela za torte premera 20 cm namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko.
V skledi z metlico zmešamo sojino alternativo jogurtu ali kokosov jogurt, olje in obe vrsti sladkorja. Prilijemo zgoščen sojin napitek, nato čez presejemo moko, pomešano s pecilnim praškom, kakavom in sodo bikarbono, ter zmešamo, da dobimo gladko maso.
Maso razdelimo v modela in pečemo 25 do 30 minut oziroma toliko časa, da biskvita dobro naraseta in sta prožna na dotik. Pustimo, da se ohladita na kuhinjski mrežici.
Pripravimo kremo. Čokolado nasekljamo in stopimo v nepregorni skledici na kozici z nežno vrelo vodo ali v mikrovalovni pečici v 10-sekundnih intervalih. Ko se malo ohladi, jo skupaj s preostalimi sestavinami do gladkega zmešamo v zmogljivem mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Če se zdi, da je krema pregosta, dodamo še kakšno žlico kokosovega mleka.
Približno 5 žlic kreme damo v vrečko za brizganje z zvezdastim nastavkom in prihranimo za okras. En biskvit položimo na servirni krožnik. Premažemo ga s četrtino kreme, nanjo položimo drugi biskvit, nanj pa naložimo preostalo kremo. S paletnim nožem jo razmažemo po vrhu in obodu torte, da dobimo gladko, enakomerno plast.
Okrog dna torte v kremo v vtisnemo nekaj posipa, nato pa po robu torte nabrizgamo vrtince kreme. Torto do postrežbe shranimo v hladilnik.