Načos s slanino in sirovo omako
Načosi so odlična izbira za sproščene zabave
Načos s slanino in sirovo omako
Načosi so odlična izbira za sproščene zabave
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2018
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 150 g naribanega zrelega sira čedar ali drugega aromatičnega topljivega sira
- 1 žlica koruznega škroba
- 3 dl sladke smetane
- 1–2 žlici javorovega sirupa
- nekaj kapljic tabaska
- 6 rezin prekajene mesnate slanine
- 200 g navadnega tortiljinega čipsa
- 3 mlade čebulice
- 1 čili jalapeño (po želji, če je otrokom všeč pekoče)
- pest koriandrovih ali peteršiljevih lističev
- kisla smetana, ko postrežemo
Priprava
V kozici zmešamo nariban sir, koruzni škrob, smetano in 1 žlico javorovega sirupa ter segrevamo na majhnem ognju. Ves čas mešamo – čeprav bo mešanica najprej videti grudičasta, se bo nazadnje lepo stopila in povezala. Začinimo s tabaskom in po okusu s še malo javorovega sirupa. Shranimo na toplem, da se omaka ne bo prehitro učvrstila.
Rezine slanine popečemo pod žarom v pečici, da so zelo hrustljave, v spodnjem delu pečice pa pogrejemo tortiljin čips. Čips naložimo na pladenj in ga prelijemo s sirovo omako. Slanino nalomimo na majhne koščke in jo posujemo po čipsu, nato vse skupaj posujemo še s tanko narezano čebulico, kolobarčki čilija jalapeño (po želji) in koriandrom ali peteršiljem.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.