Sestavine

  • 2 fileja morskega jezika po 250 g (ali druge bele ribe)
  • 1 žlica limonovega soka
  • 3 korenčki
  • 2 šalotki
  • 2 žlici masla
  • sol
  • poper
  • 1,25 dl ribje jušne osnove

omaka

  • 3 žlice kisle smetane
  • 2 žlički gorčice s semeni
  • 1 žlička moke
  • malo sladkorja
  • ½ šopka peteršilja
  • 8 drobnih krompirjev
  • 1 žlička masla
  • limona in peteršilj za okras

Priprava

1.

Ribja fileja splaknemo s hladno vodo in osušimo. Začinimo ju s soljo, poprom in limonovim sokom. Korenček operemo, očistimo, ostrgamo in narežemo na enakomerne palčke. Šalotki olupimo in nasekljamo. Peteršilj operemo, osušimo in drobno nasekljamo. Krompir skrtačimo pod tekočo vodo in skuhamo v sopari (približno 20 minut).

2.

V ponvi segrejemo maslo ter zarumenimo korenček in šalotko. Dolijemo ribjo osnovo, ribja fileja položimo na zelenjavo in pokrito dušimo na blagem ognju približno 8 do 10 minut. Ribe in zelenjavo vzamemo iz ponve in na toplem prihranimo, tekočino pa uporabimo za omako.

3.

Kislo smetano gladko zmešamo z žlico vode in žličko moke ter vmešamo v tekočino, v kateri se je dušila riba. Hitro zavremo in začinimo s soljo, poprom, gorčico, sesekljanim peteršiljem in sladkorjem.

4.

Kuhan krompir pretresemo na maslu. Na krožnike serviramo zelenjavo, ribe in krompir ter pokapljamo z gorčično omako. Jed okrasimo z limonovimi krhlji in peteršiljem ter ponudimo.

8