Mešani pšenično-rženi kruh
Mešani pšenično-rženi kruh
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2013
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: 1 hlebec
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 250 g pšenične moke tip 850
- 250 g ržene moke
- 0,5 l gazirane mineralne vode
- 1 zavitek pecilnega praška (13 g)
- 1 žlička soli
- 0,1 dl olja
- 100 g mešanih semen (sončnice, bučnice, sezam ...)
- ščepec mletega koriandra ali janeža ali kumine (po želji)
- maslo za model
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C do 220 °C. V skledo stresemo obe vrsti moke, dodamo pecilni prašek in sol ter vse dobro premešamo. Dolijemo naravno mineralno vodo in olje ter s kuhalnico ali z električnim mešalnikom zamesimo gladko testo. V testo nato vmešamo semena in začimbe.
Model premažemo z maslom in vanj vlijemo gosto tekoče testo, napolnimo ga do tri četrtine. Damo ga v segreto pečico in pečemo 35 do 40 minut.
Nasvet
Pri peki kruha z naravno mineralno vodo kruh obogatimo z minerali, ki jih voda vsebuje (predvsem s kalcijem in magnezijem). Ob boljši sestavi kruha dosežemo tudi boljše vzhajanje, bolj elastično testo, kruh ima mehkejšo sredico in bolj hrustljavo skorjo ter večji volumen (je lažji in nekoliko višji).
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.