Medeni srčki s karamelom in čokolado
Medenjaki obogateni z okusi
Medeni srčki s karamelom in čokolado
Medenjaki obogateni z okusi
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min + počivanje testa
KOLIČINA: 1 kg medenjakov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
mehki medenjaki
- 500 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 150 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 150 g toplega medu
- mešanica začimb za medenjake
- 2 žlički kakava v prahu
rjava beljakova krema za obrobo
- 170 g sladkorja v prahu
- 1 beljak
- ½–1 žlica kakava v prahu
- sok ¼ limone
karamelni obliv
- 50 g sladkorja
- 2 dl sladke smetane
čokoladna glazura
- 150–200 g temne čokolade
- 1 žlica olja (oz. po občutku)
Priprava
Za medenjake v veliki posodi posebej zmešamo moko, sodo bikarbono, začimbe in kakav. V drugi posodi z električnim mešalnikom na najnižji hitrosti zmešamo topel med, maslo, jajci in sladkor. Tekočo zmes prilijemo k suhim sestavinam in z rokami zgnetemo mehko testo. Zavijemo ga v folijo ali plastično vrečko in pustimo počivati v hladilniku vsaj dva dni.
Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na 5 mm debelo in iz njega z modelčki izrežemo srčke. Pečemo jih 10 minut pri 180 °C. Ko se ohladijo, jih okrasimo.
Za rjavo beljakovo kremo v beljak skozi cedilo precedimo limonov sok, ga z metlico premešamo, dodamo sladkor in stepamo, da zmes postane gladka in svetleča. Na koncu dodamo še žlico kakava kot barvilo. S kremo napolnimo slaščičarsko vrečko ali navadno plastično vrečko in jo pripravimo za risanje.
Za karamelni obliv v ponvi ali posodi z debelim dnom karameliziramo sladkor, odstavimo z ognja in dodamo sladko smetano. Ogenj zmanjšamo in mešamo, da se zmes zgosti in postane gladka. Karamel mora biti srednje tekoč, da ga lažje nanesemo na medenjak.
Za čokoladno glazuro čokolado stopimo nad vodno kopeljo in ji primešamo olje, da je bolj gladka.
Pečene in ohlajene medenjake na tanko obrobimo z beljakovo kremo. Z obrobo preprečimo, da bi se karamel razlil po celem medenjaku.
Ko se obroba malo posuši, na medenjake nanesemo karamelni obliv.
Tako pripravljene medenjake oblijemo še s čokoladno glazuro in počakamo, da se čokolada strdi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.