Medeni jogurt z robidnicami
Lahek in osvežilen posladek
Medeni jogurt z robidnicami
Lahek in osvežilen posladek
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2012
ČAS PRIPRAVE: 20 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g čvrstega kremnega jogurta
- 2–3 žlice tekočega medu
- 300 g robidnic
robidova omaka
- 250 g robidnic
- 50 g rjavega sladkorja
- ½ žličke vaniljevega izvlečka ali arome
Priprava
Najprej pripravimo robidovo omako. Robidnice in sladkor damo v majhno kozico, dodamo 1 dl vode in zavremo. Kuhljamo 5 minut, da se robidnice zmehčajo. Dodamo vaniljo in odstavimo z ognja, da se zmes nekoliko ohladi.
Robidnice nato zmeljemo (lahko s paličnim mešalnikom) in pretlačimo skozi sito, da odstranimo semena. Robidnice tlačimo s hrbtno stranjo žlice ali majhne zajemalke, da skozi sito pretlačimo čim več omake. Omako lahko uporabljamo toplo ali hladno. V hladilniku jo lahko hranimo do 3 dni, v zamrzovalniku pa do 3 mesece.
Jogurt dobro zmešamo z medom. Polovico robidnic razdelimo v kozarce, jih pokapljamo z nekaj omake in nanje naložimo jogurt. Dodamo preostale robidnice in nekaj omake. Sladico postrežemo takoj s preostankom robidove omake.
Nasvet
Če želimo hrustljavo sladico, med plasti v kozarcu nadrobimo nekaj medenjakov. Jogurt lahko zamenjamo s stepeno sladko smetano in jo po vrhu obložimo s čokoladnimi ostružki.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.