Medena torta
Piernik
Medena torta
Piernik
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2014
ČAS PRIPRAVE: 2 uri
KOLIČINA: 10 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Klasičen poljski medeno-ingverjev kolač nadevajmo s slivovo marmelado in oblijmo s čokolado, za posebno slavnosten učinek pa ga posujmo še z jedilnim zlatim prahom.
Sestavine
- 140 g masla
- 300 g bistrega medu
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 375 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žličke mletega ingverja
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke mletih nageljnovih žbic
- ¼ žličke mletega muškatnega oreška
- ¼ žličke mletega popra
- 3 velika jajca
nadev in glazura
- 200 g slivove marmelade
- 2,25 dl sladke smetane
- 140 g temne čokolade (s 70 % kakava)
- 3 žlice bistrega medu
- jedilni zlati prah (po želji)
- maslo za model
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C. Globok okrogel model za torte s premerom 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Med, sladkor in maslo damo v srednje veliko kozico in jih na srednji temperaturi kuhamo, da se popolnoma stopijo. Kozico odstavimo in ohladimo. Moko, pecilni prašek in začimbe damo v večjo skledo in premešamo.
Ko se tekočina v kozici ohladi, vanjo vtepemo jajca in vse skupaj prelijemo po suhih sestavinah. Dobro premešamo, da dobimo gladko testo, ne smemo pa mešati preveč, saj lahko biskvit postane presuh. Maso zlijemo v pripravljen model in jo v pečici pečemo 50 do 55 minut, da naraste in je lesena palčka, s katero naredimo preizkus, suha, ko jo potegnemo iz sredine biskvita. Biskvit 20 minut hladimo v modlu, nato ga zvrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.
Ko se biskvit ohladi, ga z velikim nazobčanim nožem narežemo na tri oblate. Spodnja dva oblata premažemo z marmelado in sestavimo torto. Pripravimo glazuro. Smetano, nasekljano čokolado in med damo v srednje veliko ponev in na srednji temperaturi segrejemo, da se čokolada stopi in dobimo gladko, tekočo maso. Torto postavimo na rešetko, rešetko pa na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Torto po celotni površini prelijemo z glazuro. Z lopatico jo previdno prenesemo na servirni krožnik in pustimo, da se glazura strdi. Torto lahko okrasimo z zlatimo prahom. Neoblita torta zdrži 5 dni, oblito moramo porabiti v 3 dneh. Torto hranimo v hladilniku. Preden jo postrežemo, jo vzamemo iz hladilnika in ponudimo na sobni temperaturi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.