Sestavine

  • 250 g zmehčanega masla

dodatki

  • 1 majhna rdeča čebula
  • 1 bio limona
  • semena granatnega jabolka
  • grobo nasekljani praženi lešniki
  • pest nasekljanega peteršilja
  • pest nasekljanega drobnjaka
  • cvetlični med
  • solni cvet
  • mleti poper
  • užitne cvetlice (boreč, mačeha, kapucinka ...)

ko postrežemo

  • rezine kruha

Priprava

1.

Čebulo narežemo na polmesece. Naribamo limonovo lupinico in ožmemo limono. Čebulo 10 minut mariniramo v limonovem soku.

2.

Maslo z žlico nanesemo na leseno desko in pri tem oblikujemo valove. Nato maslo obložimo in pokapamo z dodatki ter takoj postrežemo s kruhom.

Nasvet

Maslena plošča je kot nalašč, da se poigramo z dodatki in okusi ter jo pripravimo tako, kot nam je najbolj všeč. Dodamo lahko pražena sezamova semena, oreške in semena (pistacije, orehe, bučna semena …), suho sadje, druga zelišča (meto, baziliko, koper, koriander, timijan …), začimbe (kardamom, koriandrova semena, pisani poper, čili mikrozelenje …

Maslena plošča je lahko tudi sladka. Maslo sladkamo in obložimo z mešanico oreškov in suhega sadja, posujemo s sladkimi zimskimi začimbami in pokapamo z medom. Priložimo lahko tudi sveže sadje, na primer grozdje.

5