Maroška čičerkina juha
Maroška čičerkina juha
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2012
ČAS PRIPRAVE: 25 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 srednje velika čebula
- 2 stebli zelene
- 2 žlički mlete kumine
- 6 dl vroče zelenjavne juhe
- 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika
- 2 stroka česna
- 400 g kuhane čičerke
- 100 g zamrznjenega boba
- lupina in sok ½ limone
- poper
- sol po želji
- velika pest koriandra ali peteršilja za posip
- lepinja, ko postrežemo
Priprava
Čebulo olupimo in nasekljamo. Zeleno očistimo in prav tako nasekljamo. V večji ponvi segrejemo olje in na njem 10 minut pražimo čebulo in zeleno, da se zmehčata. Vmes večkrat nežno premešamo. Vmešamo kumino in pražimo še kakšno minuto.
Ogenj povečamo in dodamo juho, paradižnik ter čičerko. Vse skupaj izdatno začinimo s sveže mletim črnim poprom. Kuhljamo 8 minut, nato pa vmešamo še bob in limonov sok. Kuhamo še 2 minuti, nato pa po želji začinimo s soljo in poprom. Posujemo z limonovo lupino in koriandrom ali peteršiljem.
Nasvet
Če želimo pikantnejšo juho, jo začinimo z žlico harise. Ljubitelji karija lahko žličko kumine zamenjajo z garam masalo. Juho lahko naredimo močnejšo, če k prepraženi čebuli in zeleni dodamo na rezine narezano klobaso, ki jo še malo popražimo, preden primešamo paradižnik in čičeriko.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.