Mandljeva pita z marelicami
Sočne marelice so kot nalašč za pripravo poletne pite
Mandljeva pita z marelicami
Sočne marelice so kot nalašč za pripravo poletne pite
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Julij/avgust 2019
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: 8 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 50 g stopljenega masla
- 450 g marelic
- 50 g celih blanširanih mandljev
- 2–3 žlice grobega kristalnega rjavega sladkorja
mandljeva osnova
- 50 g moke
- 1⁄2 žličke pecilnega praška
- 200 g mletih mandljev
- 85 g rjavega sladkorja
- 140 g zmehčanega masla
- 2 veliki jajci
- 1⁄2 žličke mandljevega izvlečka ali arome
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C. Okrogel model z ločljivim obodom premera 23 cm namažemo z malo stopljenega masla. Marelice razpolovimo in jim odstranimo koščice; če so velike, jih narežemo na četrtine.
Sestavine za mandljevo osnovo zmešamo v multipraktiku, da nastane gladka in kremasta masa. Enakomerno jo razprostremo po modelu. Nanjo razporedimo marelične polovice s prerezano stranjo navzgor in na sredino vsake položimo cel mandelj. Marelice premažemo s preostalim maslom in posujemo z grobim rjavim sladkorjem.
Pečemo 40 do 50 minut, da se marelice zmehčajo, zasijejo in karamelizirajo, testo pa naraste, se zlato rjavo zapeče in se ob obodu modela začne krčiti. Pečeno pito 5 minut pustimo v modelu, nato jo vzamemo ven.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.