Sestavine

  • 50 g stopljenega masla
  • 450 g marelic
  • 50 g celih blanširanih mandljev
  • 2–3 žlice grobega kristalnega rjavega sladkorja

mandljeva osnova

  • 50 g moke
  • 1⁄2 žličke pecilnega praška
  • 200 g mletih mandljev
  • 85 g rjavega sladkorja
  • 140 g zmehčanega masla
  • 2 veliki jajci
  • 1⁄2 žličke mandljevega izvlečka ali arome

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 190 °C. Okrogel model z ločljivim obodom premera 23 cm namažemo z malo stopljenega masla. Marelice razpolovimo in jim odstranimo koščice; če so velike, jih narežemo na četrtine.

2.

Sestavine za mandljevo osnovo zmešamo v multipraktiku, da nastane gladka in kremasta masa. Enakomerno jo razprostremo po modelu. Nanjo razporedimo marelične polovice s prerezano stranjo navzgor in na sredino vsake položimo cel mandelj. Marelice premažemo s preostalim maslom in posujemo z grobim rjavim sladkorjem.

3.

Pečemo 40 do 50 minut, da se marelice zmehčajo, zasijejo in karamelizirajo, testo pa naraste, se zlato rjavo zapeče in se ob obodu modela začne krčiti. Pečeno pito 5 minut pustimo v modelu, nato jo vzamemo ven.

2