Mandljeva pita z marelicami

Sočne marelice so kot nalašč za pripravo poletne pite

Mandljeva pita z marelicami

Sočne marelice so kot nalašč za pripravo poletne pite

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 kosov
Oznake
pita mandljeva pita marelice pita z marelicami
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 50 g stopljenega masla
  • 450 g marelic
  • 50 g celih blanširanih mandljev
  • 2–3 žlice grobega kristalnega rjavega sladkorja

mandljeva osnova

  • 50 g moke
  • 1⁄2 žličke pecilnega praška
  • 200 g mletih mandljev
  • 85 g rjavega sladkorja
  • 140 g zmehčanega masla
  • 2 veliki jajci
  • 1⁄2 žličke mandljevega izvlečka ali arome

Preberite tudi

potica.jpg

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice

Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Sestavine

  • 50 g stopljenega masla
  • 450 g marelic
  • 50 g celih blanširanih mandljev
  • 2–3 žlice grobega kristalnega rjavega sladkorja

mandljeva osnova

  • 50 g moke
  • 1⁄2 žličke pecilnega praška
  • 200 g mletih mandljev
  • 85 g rjavega sladkorja
  • 140 g zmehčanega masla
  • 2 veliki jajci
  • 1⁄2 žličke mandljevega izvlečka ali arome

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Okrogel model z ločljivim obodom premera 23 cm namažemo z malo stopljenega masla. Marelice razpolovimo in jim odstranimo koščice; če so velike, jih narežemo na četrtine.

2

Sestavine za mandljevo osnovo zmešamo v multipraktiku, da nastane gladka in kremasta masa. Enakomerno jo razprostremo po modelu. Nanjo razporedimo marelične polovice s prerezano stranjo navzgor in na sredino vsake položimo cel mandelj. Marelice premažemo s preostalim maslom in posujemo z grobim rjavim sladkorjem.

3

Pečemo 40 do 50 minut, da se marelice zmehčajo, zasijejo in karamelizirajo, testo pa naraste, se zlato rjavo zapeče in se ob obodu modela začne krčiti. Pečeno pito 5 minut pustimo v modelu, nato jo vzamemo ven.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.