Sestavine

pire

  • 500 g malin

šodo

  • 6 velikih rumenjakov
  • 100 g svetlo rjavega sladkorja

meringa

  • 125 g svetlo rjavega sladkorja
  • 2 velika beljaka

zmrzlina

  • 3 dl sladke smetane
  • 300 g pistacij
  • 100 g malin
  • olje za model
  • maline, ko postrežemo

Priprava

1.

Model za 900-gramsko štruco namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. Za malinov pire maline zmeljemo v multipraktiku in nato pretisnemo skozi fino sito v kozico. Pire na nizki temperaturi nežno reduciramo 30 minut, medtem občasno premešamo, da dobi intenzivnejšo barvo in ga ostane približno 2 dl. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

2.

Medtem ko se pire ohlaja, damo rumenjake in sladkor v stekleno skledo in stepamo nad kozico, v kateri nežno vre voda, kakih 10 minut, da dobimo svetlo, gosto maso, ki podvoji prostornino. Odstavimo.

3.

Nato pripravimo meringo. V kozico damo sladkor in 2 žlici vode ter segrevamo, da sirup doseže 120 °C, kar preverimo s kuhinjskim termometrom. Medtem ko se sladkor segreva, z električnim mešalnikom na najnižji hitrosti stepemo beljake. Ko sirup doseže 120  °C, ga počasi zlivamo v sneg in s povečano hitrostjo stepamo tako dolgo, da se sneg ohladi.

4.

100 g pistacij sesekljamo, 200  g pa jih zmeljemo do teksture drobtin. V čisti skledi stepemo smetano, da nastanejo mehki vršički. Dodamo ji malinov pire in sesekljane pistacije, nato z lopatico ali metlico nežno vmešamo rumenjakovo maso. Potem na enak način previdno vmešamo polovico snega. Dodamo maline in preostali sneg, nežno zmešamo in nalijemo v pripravljeni model. Za čez noč postavimo v zamrzovalnik.

5.

Naslednji dan zmrzlino vzamemo iz modla. Po vseh straneh jo prekrijemo z zmletimi pistacijami, nato jo položimo na pladenj, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in vrnemo v zamrzovalnik. Ko želimo zmrzlino ponuditi, jo narežemo na rezine in postrežemo s svežimi malinami.

5