Malinova torta z rožno vodo
Slaščica za vrtne zabave in druga praznovanja
Malinova torta z rožno vodo
Slaščica za vrtne zabave in druga praznovanja
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 10 do 12 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 225 g zmehčanega masla
- 225 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 srednje velika jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
- 225 g moke
- 1⁄2 zavitka pecilnega praška
nadev
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 žlička rožne vode
- 4 žlice malinovega džema
- 150 g malin
obliv
- 175 g sladkorja v prahu
- 1⁄2 žličke rožne vode
okras
- posušeni cvetni lističi vrtnic
- prgišče malin
- maslo za 2 modla
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Tortna modla s premerom 20 cm na tanko premažemo z maslom in ju obložimo s papirjem za peko. Presejemo moko in razžvrkljamo jajca. V večji skledi stepemo maslo in sladkor, da nastane svetla in rahla zmes. Postopoma vmešamo jajca in vsakič postrgamo zmes s stranic sklede. Če masa postaja grudičasta, ji dodamo žličko moke. Dodamo vaniljo in polovico moke, nato vmešamo še drugo polovico.
V vsak tortni model vlijemo polovico testa in ga pečemo 20 do 25 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo. Biskvita pustimo, da se 10 minut hladita v modlih, nato ju preložimo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladita.
Medtem naredimo nadev. Sladko smetano rahlo stepemo in ji ob tem prilijemo rožno vodo. Nato vmešamo džem. Pazimo, da mešanice ne stepamo predolgo.
Enega od biskvitov preložimo na servirni krožnik in ga namažemo s kremo. Maline rahlo stlačimo in jih porazdelimo po kremi. Na to položimo drugi biskvit.
Za obliv zmešamo sladkor v prahu, 2 žlici vode in rožno vodo. Prilijemo nekaj soka, ki se je izcedil iz stlačenih malin. Obliv pokapamo po torti, jo okrasimo s posušenimi cvetnimi lističi vrtnic in malinami ter potresemo s sladkorjem v prahu.
Rožna voda
Rožna voda je naravni izvleček, ki nastane z destilacijo cvetnih listov vrtnice. Pri nakupu smo pozorni, da izberemo naravno, brez umetnih dišav in okusov. Pogosto se uporablja v bližnjevzhodnih kuhinjah, pa tudi v indijski in severnoafriški, zlasti v sladicah, na primer v mlečnem rižu in baklavi, in napitkih, dodajo pa jo tudi pilavu in jagnječjim enolončnicam. Uporablja se v majhnih količinah, jedem pa da rahel, ne premočan, cvetni nadih.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.