Makroni s čokolado in malinami
Fina mojstrovina, ki si jo je izmislil kuhar Katarine Medičejske
Makroni s čokolado in malinami
Fina mojstrovina, ki si jo je izmislil kuhar Katarine Medičejske
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2012
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: 35 makronov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 170 g sladkorja v prahu
- 160 g mletih mandljev
- 1,2 dl jajčnih beljakov (pribl. 4 beljaki srednje velikih jajc)
- 160 g kristalnega sladkorja
- ½ žličke rdeče jedilne barve
nadev
- 1,2 dl sladke smetane
- 110 g temne čokolade
- 25 g masla na sobni temperaturi
- 80 g malinove marmelade
Priprava
Jajčne beljake razdelimo na dva enaka dela v dve skodelici. Sladkor v prahu in mlete mandlje damo v posodo kuhinjskega strojčka in strojček približno 15-krat na kratko vključimo, da se sladkor in mandlji popolnoma zmešajo. Mešanico presejemo v veliko skledo, ostanek v situ pa zavržemo. Mandljevi mešanici dodamo polovico beljakov (iz prve skodelice), jih zmešamo v grobo pasto in prihranimo.
Beljake iz druge skodelice stresemo v popolnoma čisto ognjevzdržno mešalno skledo in si pripravimo električni mešalnik. V manjši kozici z dolgim ročajem pripravimo sirup. Na srednji temperaturi segrevamo kristalni sladkor z 0,5 dl vode, sirup zavremo in kuhamo. Ko doseže temperaturo 110 °C, kar zmerimo s kuhinjskim termometrom, začnemo pri visokih obratih stepati beljak, sirup pa še naprej kuhamo. Ko doseže temperaturo 180 °C, ga počasi ob robu stepalne sklede vlijemo v stepene beljake, metlica pa naj se medtem ne premika. Nadaljujemo stepanje pri visokih obratih tako dolgo, da se sneg malo ohladi in nastane svetleča masa za meringo (oz. španske vetrce). Takrat skleda ni več vroča na otip, vendar je še vedno topla. Dodamo jedilno barvo in zmešamo, da se enakomerno razporedi.
Sneg preložimo v skledo z mandljevo mešanico in previdno zmešamo. Pomembno je, da mase ne mešamo preveč, s špatule mora padati kot širok trak, in v 30 sekundah izginiti v spodnji masi. Če ne izgine, mešanico še nekajkrat premešamo.
Pečico segrejemo na 170 °C (150 °C vroči zrak), tri pekače pa obložimo s papirjem za peko. Testo nadevamo v brizgalno vrečko z gladkim nastavkom in na papir za peko nabrizgamo kupčke premera 2,5 cm. Na sobni temperaturi jih pustimo počivati 30 minut oziroma tako dolgo, da se na njih naredi skorjica.
Makrone pečemo 14 minut (čas peke mora biti natančno določen, zato specite enega za test). Papir s pečenimi makroni vred takoj preložimo na delovno površino in počakamo nekaj minut, preden jih previdno odlepimo s papirja.
Pripravimo nadev. Čokolado nasekljamo in jo damo v srednje veliko skledo. V manjši kozici do vretja segrejemo smetano in jo prelijemo po čokoladi. Nekaj minut počakamo, nato smetano in čokolado zmešamo, dodamo maslo, gladko zmešamo in pustimo, da se krema strdi. Z njo napolnimo brizgalno vrečko z ožjim nastavkom in nabrizgamo kremo ob robu polovice makronov. Notranjost krogov zapolnimo z marmelado in obložene makrone zlepimo z drugo polovico makronov.
Različice
Metino-čokoladne makrone pripravimo tako, da za testo namesto rdeče uporabimo žličko zelene jedilne barve. Za nadev pripravimo dvojno količino čokoladne kreme in ji dodamo žličko izvlečka poprove mete. Nadev nabrizgamo na polovico makronov in jih sestavimo z drugo polovico.
Borovničevo-smetanove makrone pripravimo tako, da za testo namesto rdeče uporabimo žličko modre jedilne barve. Za nadev čvrsto stepemo 1 dl sladke smetane, z njo obložimo polovico makronov, dodamo še nekaj borovnic in sestavimo z drugo polovico makronov.
Nasvet
Najboljše so jedilne barve na vodni osnovi, tiste na oljni osnovi lahko spremenijo teksturo makronov. Pripravljeni makroni, ki jih čez noč postavimo v hladilnik, so naslednji dan še boljši.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.