Makove kocke iz kvašenega testa
Teh makovih kock bo zmanjkalo kot bi mignil!
Makove kocke iz kvašenega testa
Teh makovih kock bo zmanjkalo kot bi mignil!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2012
ČAS PRIPRAVE: 45 min + 1 ura počivanja
KOLIČINA: 70–80 kock
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 450 g gladke moke
- 2 žlici mlačnega mleka
- 10 g kvasa
- 250 g margarine za peko
- 1 noževa konica pecilnega praška
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 1 jajce
- 4–5 žlic slivove ali ribezove marmelade
makov nadev
- 80 g mletega maka
- ½ žlice medu
- ½ žlice sladkorja
- ščepec cimeta
- 0,7 dl mleka
- ščepec lupine in nekaj kapljic soka neškropljene limone
čokoladna glazura
- 300 g čokolade za kuhanje
- 30 g kokosovega masla
Priprava
Makov nadev naredimo tako, da vse sestavine vmešamo v vroče mleko in pustimo, da masa nabrekne; odstavimo z ognja, da se ohladi. Če je potrebno, še enkrat premešamo, da nadev postane lepo mazav.
Moko presejemo na hladno delovno površino. V moko naredimo jamico in vanjo nalijemo v mleku raztopljen kvas. Dodamo še preostale sestavine in vse skupaj hitro zgnetemo v voljno testo. Testo razdelimo na tri dele in jih zelo tanko razvaljamo.
Prvo tretjino testa položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in namažemo z marmelado. Po marmeladi porazdelimo polovico makovega nadeva, pokrijemo z drugim delom razvaljanega testa in tudi tega namažemo z marmelado in preostalim makovim nadevom. Pokrijemo s tretjim delom testa in pustimo počivati približno eno uro.
Kolač pečemo pri 170 °C približno 20 minut do zlato rumene barve.
Čokoladno glazuro pripravimo tako, da čokolado za kuhanje in kokosovo maslo raztopimo v vodni kopeli in gladko zmešamo. Ko se kolač ohladi, ga prevlečemo s čokoladno glazuro. Še preden se glazura popolnoma strdi, kolač narežemo na primerno velike kocke.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.