Sestavine

makov nadev

  • 5 dl mleka
  • 350 g mletega maka
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 žlice medu
  • 60 g masla
  • ščep cimeta

višnje

  • 4 žlice sladkorja
  • 300 g izkoščičenih višenj
  • 1 dl desertnega vina (portovec)

testo

  • 400 g listnatega testa
  • moka za delovno površino

premaz

  • 50 g masla
  • 3 žlice medu
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

V kozico nalijemo mleko ter mu dodamo mak, sladkor in vaniljev sladkor. Zavremo. Dodamo maslo in med ter pustimo vreti na nizki temperaturi 3 minute. Dodamo še cimet in odstavimo s kuhalnika. Pustimo, da se zmes ohladi.

2.

V ponvi karameliziramo sladkor in mu dodamo višnje. Prelijemo z vinom in dušimo 10 minut. Odcedimo in pustimo, da se višnje ohladijo.

3.

Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo listnato testo v pravokotno obliko. Premažemo z makovim nadevom in posujemo z višnjami. Zvijemo.

4.

Zavitek položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in ga nekajkrat prebodemo z vilicami. Pekač damo v pečico, segreto na 190 °C, in pečemo 45 minut. Za premaz stopimo maslo in ga zmešamo z medom. Vroč zavitek nato premažemo s premazom in pustimo, da se ohladi. Pred postrežbo ga posujemo s sladkorjem v prahu.

29