Sestavine

  • 1,5 skodelice mislijev s suhim sadjem (brez dodanega sladkorja)
  • 1,5 skodelice polnozrnate moke
  • 1 skodelica naribanega korenja
  • 1 zrela banana
  • 1,5 žličke sode bikarbone
  • ščepec soli
  • 1,5 skodelice tekočega polnomastnega jogurta
  • 2 žlici orehovega olja
  • 1 žlica medu
  • 2 jajci
  • 6 razkoščičenih in razpolovljenih datljev

Priprava

1.

Najprej zmešaj mislije in jogurt ter počakaj 20 minut, da se dobro napijejo. Medtem vsako bdolbino na pekaču za mafine obloži s papirčkom in naribaj korenje (pazi na prstke!). Banano olupi, daj jo v posodo z jogurtom in misliji ter jo z vilicami pretlači.

2.

V veliki skledi zmešaj jajca, olje, naribano korenje, med in jogurt z misliji in pretlačeno banano. V drugo skledo daj še moko, sodo bikarbono in sol. Mokre sestavine zlij na suhe in dobro zmešaj. Testo razdeli v papirčke za mafine.

3.

Na sredino vsakega mafina daj polovico datlja. Odraslega prosi, naj segreje pečico na 180 °C. Mafini naj se pečejo 25 do 30 minut, potem naredi preizkus in z leseno palčko prebodi mafin – če je palčka suha, ko jo izvlečeš, so mafini pečeni.

4.

Pekač z mafini previdno vzemi iz pečice, položi ga na kuhinjsko rešetko in počakaj, da se mafini ohladijo. V nepredušni posodi jih lahko hraniš do 3 dni, zato jih za nedeljski izlet lahko spečeš že v petek!

29