Lososova pita s krompirjem in koprom
Ta pita je okusna tudi hladna.
Lososova pita s krompirjem in koprom
Ta pita je okusna tudi hladna.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
krhko testo
- 250 g moke
- 125 g masla
- 0,75 dl vode
- 1 jajce
- 1 žlička soli
- 350 g mladega krompirja
- 2,8 dl smetane za kuhanje
- 2 jajci
- 3 žlice sesekljanega kopra
- lupina 1 limete
- 200 g prekajenega lososa
- sol
- poper
- koper za posip
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C. Iz sestavin za testo hitro zgnetemo gladko testo. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo in za 2 uri postavimo v hladilnik. Testo razvaljamo in z njim obložimo nizek okrogel pekač premera 28 cm. Testo, ki sega čez rob pekača, odstranimo. Dno večkrat prebodemo z vilicami, testo obložimo s papirjem za peko, vanj vsujemo fižol za slepo peko in pečemo 10 minut. Papir in fižol nato odstranimo ter testo pečemo še 5 minut.
Krompir narežemo na rezine in ga v vreli slani vodi kuhamo 6 do 8 minut, nato ga odcedimo. V zadosti veliko skledo damo smetano, jajca, koper in limetino lupino ter vse skupaj stepemo. Mešanico začinimo s soljo in poprom. Polovico krompirja razdelimo po testu in dodamo še polovico na rezance narezanega lososa. Prelijemo s polovico jajčne mešanice in ponovimo isti postopek s krompirjem, lososom in jajčno mešanico.
Pečemo 25 minut, da se površina pite rahlo obarva in postane čvrsta na otip. Preden jo damo iz pekača, jo 10 minut ohlajamo. Posujemo jo s koprom in še toplo postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.