Sestavine

krhko testo

  • 250 g moke
  • 125 g masla
  • 0,75 dl vode
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli
  • 350 g mladega krompirja
  • 2,8 dl smetane za kuhanje
  • 2 jajci
  • 3 žlice sesekljanega kopra
  • lupina 1 limete
  • 200 g prekajenega lososa
  • sol
  • poper
  • koper za posip

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 190 °C. Iz sestavin za testo hitro zgnetemo gladko testo. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo in za 2 uri postavimo v hladilnik. Testo razvaljamo in z njim obložimo nizek okrogel pekač premera 28 cm. Testo, ki sega čez rob pekača, odstranimo. Dno večkrat prebodemo z vilicami, testo obložimo s papirjem za peko, vanj vsujemo fižol za slepo peko in pečemo 10 minut. Papir in fižol nato odstranimo ter testo pečemo še 5 minut.

2.

Krompir narežemo na rezine in ga v vreli slani vodi kuhamo 6 do 8 minut, nato ga odcedimo. V zadosti veliko skledo damo smetano, jajca, koper in limetino lupino ter vse skupaj stepemo. Mešanico začinimo s soljo in poprom. Polovico krompirja razdelimo po testu in dodamo še polovico na rezance narezanega lososa. Prelijemo s polovico jajčne mešanice in ponovimo isti postopek s krompirjem, lososom in jajčno mešanico.

3.

Pečemo 25 minut, da se površina pite rahlo obarva in postane čvrsta na otip. Preden jo damo iz pekača, jo 10 minut ohlajamo. Posujemo jo s koprom in še toplo postrežemo.

53